dinsdag, november 03, 2015

Bia Mara, Antwerpen - fish & chips van de bovenste plank

Na Brussel en London openen de twee creatieve Ieren Simon Whiteside en Barry Wallace hun derde fish & chips restaurant in Antwerpen. Bia Mara – Keltisch voor ‘vis en schaaldieren’ – promoveert een traditioneel, volks en laagdrempelige kleffe hap tot een duurzaam verantwoord en ecologisch no-nonsense gerecht met gourmet niveau.
 
Duurzaam gevangen, verse vis in een snelle hap, een tegenstelling die er volgens Bia Mara geen is. In hun tweede Belgische vestiging vlakbij het Antwerpse stadhuis, serveren de Ieren hun moderne en ecologisch verantwoorde variant van de traditionele fish & chips. De hoogste kwaliteit in een vriendelijke sfeer opgediend aan familiale prijzen, geen wonder dat Coolinary als de kippen present was om te proeven van dit lekkers.

 
Met hun duurzaam fish & chips-concept is Bia Mara één van de aanvoerders van de nieuwe ecologie in de gastronomie. Dat de duurzame visserij moet voorschrijven wat er op het menu komt en niet andersom, staat dan ook centraal in hun filosofie. Bij Bia Mara dus geen hompen industriële vis in een vette korst met kleffe frieten.
 
Bia Mara zet een hedendaagse, luchtige en krokante variant van het gekende fish & chips op de menukaart met smaakvolle en onbekende seizoensvis zoals heek, zeebrasem of rode poon, een spannend assortiment sauzen, eigen samengesteld zout en vers gesneden frietjes.
 

In grote letters op de muur kun je lezen wat de selectie van de dag is. Er is keuze uit twee tempura bereidingen (€12) en vier gerechten waarbij de visfilets in een verschillend beslag van panko, of krokant Japans broodkruim, worden gewenteld (€10 of €11). Het unieke gearomatiseerde beslag en de huisbereide sauzen brengen variëteit in het menu.
 
Bij alle gerechten worden met de hand gesneden en met zeewier gezouten dikke frieten geserveerd die in 100% plantaardige olie worden gebakken. Op het repertoire van Bia Mara staan ondertussen 45 fish & chips creaties en 25 verschillende sauzen.
 
Een dagelijkse special zorgt voor extra variatie. Een portie muntige erwtjespuree (€3), een salade van knolselder, venkel en mosterdzaadjes (€3) of pickles van radijsjes en wakame (€2) zorgen voor de final touch. De kaart omvat ook twee alternatieven met kip en een vegetarische optie. Die laatste is een overheerlijke arancini met parmezaan die moeiteloos zijn mannetjes staat naast de goddelijke visgerechtjes. Verder waren we vooral weg van het krokante Jamaican Jerk jasje dat garant stond voor een serieuze kick in de keel, de lemon & basil saus en ook de 'frietjes' mochten er zijn. Een aanwist voor Antwerpen.


Het succesverhaal Bia Mara van stichters Simon Whiteside en Barry Wallace start in 2010 in Dublin. Simon, de getrainde chef die onder meer zijn strepen verdiende bij sterrenchef Raymond Blanc ging in zee met Barry, de creatieve duizendpoot met een hart voor het ontwikkelen van concepten en merken. 
 
In het internationale karakter van Brussel vonden ze de ideale voedingsbodem voor de lancering van hun eenvoudige, doch haarfijn uitgekiende fish & chips concept. Dit succesverhaal herhaalden ze vorig jaar met een gedurfde tweede vestiging in Londen, de bakermat van fish & chips. Voor hun derde vestiging in Antwerpen kozen ze, net als in Brussel, bewust voor een locatie in het toeristisch hart van de stad, met name vlakbij de Grote Markt.
 
Maalderijstraat 1
2000 Antwerpen
 
Open: dinsdag tot donderdag van 12h tot 15h en van 17h tot 22h. Vrijdag en zaterdag doorlopend van 12h tot 23h en zondag doorlopend van 12h tot 22h. Maandag gesloten.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...