maandag, oktober 26, 2015

Alessi wijn - La Signora Eugenia e il passero solitario

Het moet al straf verkeren als je als foodie of designliefhebber thuis niets van het wereldvermaarde Alessi hebt staan. In mijn geval betreft dat een cocktailshaker, een trouwcadeauv voor mijn ouders welke ik mijn moeder enkele jaren geleden afhandig heb gemaakt.
 
Alberto Alessi, de algemeen directeur van het gelijknamige designmerk, kennen de meeste van ons voornamelijk door zijn werk als hoofd van het bedrijf en bijgevolg ook de vele samenwerkingen  met grote designers die hij op poten zette. Wat minder mensen weten, is dat hij daarnaast met veel passie zijn eigen wijn maakt op zijn indrukwekkende Italiaanse landgoed.
 
 
Op zijn wijngaard aan het Lago di Orta in Noord-Italië verbouwt Alberto Alessi drie soorten wijn: een rode wijn (100% Pinot Noir), een witte wijn (100% Chardonnay) en een dessertwijn (Spätläse van 100% overrijpe ‘Petit Manseng’ druiven). De wijnen worden op volledig biologische en bio-dynamische wijze verbouwd. Uitsluitend gemaakt van de allerbeste, onbeschadigde druiven uit de oogst en daarna volledig handmatig verwerkt.Het resultaat? Een wijn vol geuren en smaken die niet misstaat op de kaart van de betere wijnhandel of horecazaak. Hij streeft er daarbij naar om ‘de beste Bourgogne buiten Frankrijk’ te maken. De eerste flessen La signora Eugenia e il passero solitario van het landgoed Cascina Eugenia 1641 werden afgelopen week in Rotterdam bij verschillende Designshops geproefd en vielen er in de smaak.


Zoals het verwerkingsproces al laat zien, gaat het bij Cascina Eugenia 1641 om de liefde en passie voor het product, niet om handel en massaproductie. De wijnen, in gelimiteerde oplage (in genummerde flessen), zijn verkrijgbaar via geselecteerde wijnhuizen en de betere restaurants. Ook via de website, waar bovendien veel informatie gedocumenteerd is over het landgoed, de wijnoogsten en filosofie, zijn de bijzondere flessen verkrijgbaar.


 
De speciaal ontworpen fles - in feite een recyclebare karaf - is een designproduct van de hand van Alberto, geïnspireerd op een idee van Leonardo da Vinci. De fles kan na het uitschenken worden hergebruikt als karaf en maakt zo een punt tegen de wegwerpcultuur.

Jezelf een karaf cadeau doen, dat kan voor 110 € (Vino Rosso 2009), 160 € (Vino Bianco 2009) en 220 € (Vino Bianco Prodotto Da Uve Stramature 2008). Voor 44 € haal je dan weer een Grappa di Pratolungo in huis, helaas niet in een herbruikbare karaffles.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...