zondag, juni 01, 2014

Een varkenskroontje en aardappelen op de barbecue

Het weer laat het even afweten, maar tijdens de maanden mei en juni - en bij uitbreiding ook tijdens de rest van het jaar - kan je perfect van barbecue doen. Denk je aan BBQ, dan denk je doorgaans ook aan vlees. Niet geheel onterecht want doorgaans zijn hamburgers, worsten en satés de hoofdrolspelers van deze vurige hoogmis. Pakken we het iets 'deftiger' aan, dan durven we al eens een groter stuk vlees zoals een varkenskroontje op de barbecue gooien. En als we dan toch bezig zijn, waarom geen aardappel en groenten?

Alles van de barbecue, dat is ook wat we met ons barbecueteam Qlinaria doen als we aan heuse barbecuewedstrijden meedoen. Vlees, vis, groenten, aardappelen... simpelweg alles van de barbecue! Het resultaat met een varkenskroontje in de hoofdrol kan je hieronder op de foto zien.

Qlinaria - Varkenskroon, verschillende groentjes en aardappel

Het varkenskroontje werd voor bovenstaand gerecht vakkundig met een mes te lijf gegaan. De beentjes werden zo versneden dat we deze als fijne gelakte ribbetjes konden bereiden. Het grote stuk vlees werd gepekeld en geïnfuseerd en vervolgens als gebraad op de barbecue bereid. De overgebleven afsnijdsels werden fijngehakt en op smaak gebracht met kruiden. Hiermee vulden we een klein uitje dat ook op de barbecue werd gegaard. Om maar te zeggen dat je met een varkenskroontje alle kanten uit kunt.

Geen idee wat te serveren bij je varkenskroontje? Weet dan dat mosterd maar ook uitjes perfecte partners zijn van dit edel stukje varkensvlees. Gebruik mosterd om je varkenskroontje in te smeren en zo een heerlijk kruidige korst te geven. Uitjes in alle soorten en maten kan je op de barbecue bereiden. In zijn geheel of versneden in partjes. En waarom fijngesneden uitjes niet eens volledig uitdrogen op de barbecue. Bickyuitjes zonder vet maar met een lekker rokerig smaakje!

Mijn favoriete aardappelbereiding bij een barbecue? In de schil gekookte krieltjes met nog een beetje beet aan. Heerlijk! Krieltjes - en aardappelen bij uitbreiding - kan je natuurlijk ook gewoon in een alu bakje garen op je barbecue zoals je dat in een over zou doen. Beetje olijfolie toevoegen, grof zeezout, wat rozemarijn en desgewenst wat paprikapoeder. Zalig!

Een traditionele aardappelbereiding op de barbecue is natuurlijk de 'gepofte aardappel' die geserveerd wordt met een dot zure room. Waarom zo'n gepofte aardappel niet eens pureren met zure room? Het resultaat zal je aangenaam verrassen en je kunt er alle kanten mee uit als je je bord gaat dresseren. Ja, varkenskroontjes en aardappelen, die zijn verdraaid veelzijdig!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...