woensdag, december 25, 2013

Sheffield Wednesday: Muffuletta

Er is de voetbalploeg, het ter ziele gegane Kempische bandje en nu ook een rubriek op coolinary om duimen en vingers bij af te likken. Sheffield Wednesday! Mag ik u über foodie Erik voorstellen, kempenzoon maar toch vooral wereldburger.
 
Oorspronkelijk van de Noorderkempen, net over de grens van de geboorteplaats van Vincent Van Gogh. Na 6 jaar francofilie in Canada werd het tijd voor een gezonde portie anglofilie in 'Britannia'! Sheffield dus! Geobsedeerd door eten, koken en cocktails met een bitter kantje.
 
Presenting 'Muffuletta', een broodje van New Orleans met Italiaanse roots. Een fantastische sandwich, vooral wanneer je zelf het brood bakt en de Giardiniera (ingelegde groenten) maakt.
 
Muffuletta: a New Orleans sandwich met Italiaanse roots
 
 
Nodig:
 
Voor de Giardiniera (gepekelde) groenten: twee wortels, halve bloemkool, 2 stengels bleekselder, sjalotje, teentje look, 500 ml witte azijn, 500 ml water, 2 el zeezout, 2 el suiker, laurierblad, mosterdzaad, korianderzaad
 
Voor het brood: 10 gr droge gist, 300 ml lauw water, 500 gr bloem (Farina Tipo 00, Italiaanse bloem), 1 el fijn zeezout.
 
Verder: zwarte en groene olijven, zongedroogde tomaten, gegrilde paprika (ontveld), artisjokken in olijfolie, gedroogde oregano (wilde Griekse of Italiaanse), ansjovis in olie, chilipepertje, rode wijnazijn, Extra Vierge olijfolie, provolone of buffelmozzarella, verschillende soorten Italiaanse charcuterie zoals daar zijn: mortadella, porchetta, prosciutto of Parmaham, salami, prosciutto cotto of gekookte ham, ...
 
Doen:
 
Giardiniera:
 
- Snij de groenten in gelijke schijfjes, de sjalot in kwartjes, verdeel de bloemkool in kleine roosjes en pel het hele teentje look. Verwarm 500 ml witte wijnazijn met 500 ml water, voeg zeezout suiker toe en breng tot het kookpunt. Doe alle groenten in een propere steriliseerbokaal en vul met de azijnoplossing. Voeg laurierblad, mosterzaad en korianderzaad toe voor de smaak. Laat minstens één week staan voor gebruik.
 
Brood:
 
- Los 10 g droge gist op in 300 ml lauw water met een eetlepel suiker. Wanneer de gist geactiveerd is, meng met 500 gr Farina Tipo 00 bloem (Italiaanse bloem) of speciale sterke broodbloem en een eetlepel zeezout. Goed mengen en kneden voor 10-15min (extra water toevoegen als het deeg te droog is). Laat het deeg in een kom afgesloten met plasticfolie rijzen (1-2u). Rol het deeg plat (4-5 cm) uit op een met semolina bloem bestuifde bakplaat. Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat het deeg nog een uur rusten en rijzen. Bak in ongeveer 20 minuten af in het midden van een op 180° C voorverwarmde oven.
 
Muffuletta:
 
- Neem een handvol Giardiniera, enkele zongedroogde tomaatjes, ontpitte zwarte en groene olijven, wat artisjokken en een halve gegrilde paprika en hak in grove stukjes. Voeg een geperste teentje look, een fijngehakt ansjovisje, gedroogde oregano en een chilipepertje (als je het pikant wil) toe. Proef en kruid af met peper, zout, een fikse geut Extra Vierge olijfolie en eventueel nog een beetje rode wijnazijn. Snij het brood in de lengte dwars door en beleg met de groenten, kaas en verschillende soorten soorten vlees.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...