maandag, december 30, 2013

Coolinary Jaaroverzicht 2013

Zo met het jaareinde is een coolinaire terugblik altijd op zijn plaats. Genoeg kommer en kwel op televisie, laat een jaaroverzicht in ‘lekkere gerechtjes’ en fijne restaurantbezoekjes alvast een inspiratie zijn om van 2014 evenzeer een grand cru te maken.
 
In januari 2013 pende ik een beknopt wensenlijstje neer van mogelijk te bezoeken restaurants. Onder het motto ‘je weet maar nooit’ daarop ook de namen van enkele zaken die reeds sinds jaren op datzelfde lijstje voorkomen. En kijk, 6 kruisjes gezet. Wat het vervullen van eigen culinaire dromen betreft lijkt me dat lang niet slecht. Dat 2013 bijzonder gul was wat betreft aangename ervaringen mag blijken uit onderstaande lofzang. De linkjes verwijzen naar het initiële verslag! 2013, het jaar van...
 
2013, dat was het jaar van Lewis in Hoogstraten. Vanaf de eerste ontmoeting in juli waren vriendin en ik volledig verkocht. De bevestiging volgde tijdens de twee daaropvolgende bezoekjes waarbij ook het gezelschap van foodies met plezier overstag ging. Een verfijnde, maar toch complexloze keuken, vlotte, ongedwongen bediening, aangenaam kader... top! Meer van dat in 2014!

Lewis, Hoogstraten - Tartaar van nobashigarnaal, knolselder en mierikswortel
 
2013, dat was het jaar van de foodtrucks. Ondanks enkele witte raven zoals Meteor Food Truck of Jean sur Mer valt er in België nog niet echt te spreken van een Food Truck Scene. 'Kreemkarren', die hebbben we overal, de echte Gourmet Food Trucks kun je vooralsnog op twee handen tellen. Een jammere zaak, zeker als je ziet hoe onze Noorderburen tijdens Best Kept Secret de catering aan een heus bataljon food trucks over laat. Meer van dat in 2014!
 
Meteor Food Truck - Oester met aardpeer en hazelnoot
 
2013, dat was het jaar van Bart De Pooter. Zo liepen we de chef begin juni niet alleen tegen het lijf tijdens Culinaria Pure Street, maar waren we ook getuige van een culinair onderonsje tussen De Pooter en zijn Catalaanse spitsbroeder Xavier Pellicer in het recentelijk met één michelin ster bekroonde WY in Brussel.  En alsof dat nog niet voldoende was volgde er ook een meer dan gesmaakt bezoek aan De Pastorale, één van die restaurants die al geruime tijd op mijn verlanglijstje stond. Wist je trouwens dat De Pooter 's lands enige chef is welke twee met Michelensterren gedecoreerde zaken onder zijn vleugels heeft? Bij deze!
 
WY, Brussel - 'Shabu Shabu'
 
2013, dat was zonder meer het jaar van Sergio Herman en zijn Oud Sluis. Slecht luttele dagen na ons bezoek volgde het nieuws dat Sergio de deuren van zijn culinaire walhalla in Sluis achter zich dicht zou trekken. Tijd voor verandering heet dat! Kun je nagaan dat wij maar wat blij waren dat we deze parel in Sluis in mei eindelijk mochten aanvinken. Zonder meer een absolute topervaring!  Je mag er op rekenen dat The Jane en Pure C in 2014 op het verlanglijstje komen staan!
 
Oud Sluis, Sluis - Kreeft met aardpeer, jus van getoaste rijst, waterkersolie

2013, dat was het jaar dat ik eindelijk in Nuance ben geraakt. We zijn al een pak verder gereden om ons tegoed te doen aan allerlei lekkers, maar in Duffel waren we nog niet geraakt. Zo rond mijn verjaardag was het eindelijk zover. Als je mij zo van mijn sokken weet te blazen zoals Thierry Theys dat deed met zijn 'koud soepje op basis van watermeloen, pistache-olie, parmezaan en ansjovis', dan kom ik met plezier nog eens terug. In 2014 misschien als die bistro opent!
 
Nuance, Duffel - Koud soepje van watermeloen, parmezaan, ansjovis ...
 
2013, dat was het jaar van de bloggersdiners. Met een bont gezelschap -18 foodies als ik me niet vergis - tekenden we bijvoorbeeld present in Veranda in Berchem, dat zijn 10 fijnproevers meer dan tijdens het bezoek aan Trente in Leuven.
 
2013 was ook het jaar van Tom Van Lysebettens. Wat mij betreft de chef bij uitstek die de kracht van sociale media naar waarde weet te schatten, getuige daarvan zijn instagramfeed. Geen wonder ook dat het voor het tweede bloggersdiner Coeur d'Artichaut in Gent was die een fikse delegatie snoepers over de vloer kreeg.
 
Coeur d' Artichaut, Gent - Varkenswang, Pommes Pont Neuf, Picklesmayo

2013, dat was het jaar van de aangename verrassingen, en één van de meest aangename was mogelijk wel de ontdekking van AUB/SVP in Brussel. Geweldig eten, lekkere biertjes erbij, leuke ruimte en een chef met een goeie babbel... meer moet dat niet zijn. Misschien moeten we hier maar eens een 'walking bloggersdiner' organiseren. Iemand?

Aub/Svp, Brussel - Toast Champignons
 
2013, dat is het jaar van de Lost Stories. Een etentje in Hertog Jan, eentje in 41 Grados, een exclusief bezoek aan de kelders van Piper Heidsieck... met scha en schande moet ik vaststellen dat door een bizarre speling van het lot hierover nog geen stukjes zijn verschenen. Dat tijdsgebrek en slechte planning het mag winnen van ronduit fantastische ervaringen is jammer. Maar laat uitstel geen afstel zijn, de Lost Stories komen eraan. Hier alvast een zoethoudertje, een dessert van de hand van Gert De Mangeleer. Niet zomaar een dessert, maar naar mijn mening 'het dessert van het jaar'.
 
Hertog Jan, Sint Michiels Brugge - Dessertje van het jaar
 
2013, dat was het jaar van de cocktails. U weet dat (of niet) maar ik drink graag cocktails. Reden genoeg om aan de nobele kunst van het drinken een blog te wijten, met name Tales from the Home Bar. Een tripje naar Bologna om er in de Nu Lounge tiki cocktails te drinken, daar draaien wij ons hand niet voor om. Recentelijk nog naar Londen gespoord met het drinken van cocktails als hoofddoel en een reservatie in 41 Grados (Lost Stories) was ook goed voor een reisje naar Barcelona.
 
41 Grados, Barcelona
 

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Volledig eens met de Nuance en de Pastorale. Ik mis enkel nog "het jaar van de Bon-Bon" in dit overzicht! Een aanrader, die soms flirtte met een 3 sterrenniveau...

Sid Frisjes zei

't is dat ik nog niet in Bon-Bon geraakt ben, anders stond hij er zeker tussen natuurlijk.

Laten we afspreken dat ik die op mijn wishlist voor 2014 zet, dan is iedereen gelukkig :-)

Fijne feesten

Unknown zei

Beste wensen voor 2014! from www.leeksandhighheels.com

Sid Frisjes zei

Hey Sandra,

Jij ook het allerbeste toegewenst. Denk dat ik jou eens dringend moet volgen. Je naam deed me - terecht zo bleek - al een belletje rinkelen.

Groeten,

Yves

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...