woensdag, november 27, 2013

Sheffield Wednesday: Banh Mi met Char Siu balletjes

Er is de voetbalploeg, het ter ziele gegane Kempische bandje en nu ook een rubriek op coolinary om duimen en vingers bij af te likken. Sheffield Wednesday! Mag ik u über foodie Erik voorstellen, kempenzoon maar toch vooral wereldburger.

 Oorspronkelijk van de Noorderkempen, net over de grens van de geboorteplaats van Vincent Van Gogh. Na 6 jaar francofilie in Canada werd het tijd voor een gezonde portie anglofilie in 'Britannia'! Sheffield dus! Geobsedeerd door eten, koken en cocktails met een bitter kantje.

Vietnam was een Franse kolonie en dit is echt super geslaagde fusion in een baguette! De balletjes imiteren Chinees zoet en rood BBQ varkensvlees.

Sheffield Wednesday: Banh Mi met Char Siu balletjes


Nodig:

Ingelegde wortelen en daikon radijs: 2 grote wortels in dikke julienne gesneden, 400 gr daikon in dikke julienne gesneden, 100 gr witte suiker, 300 ml witte azijn, 250 ml water

Aziatische balletjes: 300 gr varkensgehakt, 1 ei, panko, teentje look, klein stukje gember Sriracha (of andere Aziatische chili saus), vijfkruidenpoeder (chinese kruidenmix met steranijs, kaneel, sechuanpepers, venkel en kruidnagel), honing of bruine suiker, Nam Pla, (Thaise vissaus), enkele stengels verse koriander, lente-uitjes, citroengrasstengels

1 stokbrood (niet te krokant),  kwart komkommer in dunne julienne, gesnipperede lente-uitjes, verse koriander, mayonaise (Japanse kewpie) Hoi Sin Sauce

Doen:

- Maak de ingelegde worten en daikon radijs een paar dagen van te voren. Strooi een beetje zout en suiker over de groenten. Laat 15 minuutjes uitlekken in een zeef en knijp zoveel mogelijk vocht uit de groenten. Meng de azijn met suiker en warm zacht op tot alle suiker is opgelost. Doe er het water bij. Doe de groenten in een grote bokaal en vul met de azijnoplossing. Bewaar in de koelkast.

- Meng het varkensgehakt met ei, panko, eetlepel honing, geperste look, eetlepel fijngehakte gember, fijngehakte koriander en lente-uitjes. Kruid met een geut Thaise vissaus, vijfkruidenpoeder en chili saus. Rol de balletjes, snij de citroengrasstengels in de lengte een paar keer door en steek de stengels door de balletjes en schik in een pan. Bak de balletjes gaar.

- Halveer het stokbrood, snij in de lengte door en besmeer met mayo en een beetje Hoi Sin saus. Beleg met de ingelegde groenten, verse komkommer, gebakken balletjes (citroengrasstengels verwijderd), blaadjes koriander, gesnipperde lente-uitjes.

Ik ben verslaafd aan Sriracha saus en gebruik het soms bijna als ketchup dus ik doe er nog wat chilisaus bij. Lekker met een frisse pint! In plaats van de balletjes kan je ook gegrilde kip in een Thaise marinade, of gefrituurde inktvisringen gebruiken. En waarom niet met teriyaki rundsvlees of zalm met wasabi-mayo.

Tip van de meester: De ingelegde groenten stinken vreselijk naar oude scheten - een bokaal met goed afsluitend deksel is echt aan te raden - maar ze maken echt dit broodje.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...