woensdag, januari 09, 2013

Smaaksalon - Hasselt

Wij zagen er maar wat naar uit om bij ons bezoekje aan de stad Hasselt binnen te springen in het Smaaksalon en daar waren verschillende redenen voor. Om te beginnen hebben wij het wel voor chef Giovanni Oosters, met wie we vorig jaar reeds tijdens 'Vrienden van de Smaak' mochten kennismaken. En dan is er nog de unieke locatie in het 'Huis de Corswarem', een statig herenhuis dat je met zijn indrukwekkende interieur - denk kroonluchters, schilderijen, fijn afgewerkte schouwelementen -  even doet wegdromen naar machtige banketten die hier in ver verlogen tijden ongetwijfeld hebben plaatsgevonden.

Maar terug naar het nu! Het Smaaksalon is opgedeeld in een brasserie- en restaurantgedeelte, waarbij je langs de ene kant terecht kunt voor een drankje, borrelhapjes of een snelle hap,  de andere kant staat garant voor een menu 'Puur Limburg' (24 €). Wat beiden delen verenigt is dat zowel de brasserie als het restaurant bijzonder scherp geprijsd zijn. Toegankelijkheid troef en daar profiteren zowel dagjesmensen als de inwoners van Hasselt van.

Smaaksalon Hasselt, een uniek interieur

Onze reservatie voor het restaurantgedeelte was alvast een schot in de roos, de plaatsjes bleken immers gegeerd. Een vol huis al belette het de chef niet om ons even welkom te heten. Zaterdagmiddag staat hij immers niet achter het fornuis van 'grote broer' Vous lé Vous en mag hij hier het mooie weer maken. Dat heet dan een vrije middag!

Twee fijne proevertjes, rillettes van Hoevekip met gepekelde wortel en een Hasseltse erwtensoep, bleken ideaal gezelschap bij onze aperitiefwijn Schorpion (8 €), een mousserende wijn erkend met label 'Streekproduct'. Het verhaal van er erwtensoep alsook het authentieke recept krijg je er op de menukaart gratis bij.

Rilette van hoevekip, gepekelde wortel en Hasseltse erwtensoep

Veel heeft een carpaccio niet nodig om zich tot een mooi voorgerecht te kronen, op voorwaarde dat er kwaliteitsvlees gebruikt wordt natuurlijk. Het Belgische Wit Blauw mag afgelopen jaar redelijk wat stof hebben doen opwaaien, voor een koude bereiding als carpaccio is het zeker geschikt. Voor de garnituur werden alle registers open getrokken zonder de smaakbalans uit het ook te verliezen: mosterdstructuren, groene kruiden zowel mousse als vers, anijszwam... dit was niet alleen een plaatje, het ging er ook in als zoete koek.

Landschapje van Belgisch Wit Blauw, dragon, anijszwam, Kempische mosterd

Aan de andere kant van de tafel werd geopteerd voor het vegetarische voorgerecht, een waar kleurenpallet met 'rode biet, tofu en geitenkaas' als belangrijkste spelers. Een foto, dat kon er nog af maar van proeven was er geen sprake. Een groter compliment voor een chef is er niet denk ik.

Rode biet, tofu, geitenkaas

Allebei hetzelfde gerecht kiezen, dat vonden we een beetje jammer. Zowel de kip als de vis leken ons interessant zodat 'een snel rondje strootjetrek' mocht beslissen wie wat zou eten. De wederhelft kreeg 'heilbotfilet, pompoen, pommes parisiennes, knolselder en kroketjes van kikkererwten' op haar bord en was dar lang niet rouwig om. Sober bordje, niet te veel tierlantijntjes, pure smaken... en extra punten voor de kroketjes.

Heilbotfilet, pompoen, pommes parisiennes, knolselder

Ook ik had het getroffen met mijn 'hoevekip, bloemkool, pommes parisiennes, kikkererwtenkroketjes en béarnaise'. Boterzacht stukje kip en een béarnaise om u tegen te zeggen, dat moest men aan de overkant van de tafel ook geproefd hebben zodat er wat wat vorkjes werden gewisseld. En die kikkererwtenkroketjes... daar gaan we thuis toch ook eens werk van maken.

Hoevekip, bloemkool, pommes parisiennes, béarnaise

Of er nog een dessert (8 €)  mocht volgen? Het moet de meest overbodige vraag van de dag geweest zijn. Winkelen tijdens de soldendrukte stond niet op ons programma dus een extra half uurtje laagdrempelige culinaire verwennerij kon er makkelijk af. Hoe verleidelijk de sabayon ook klonk, het werd tweemaal een 'crème brûlée met peer, Oxfam chocolade en Hasseltse koffie'. Maar kijk hoe schoon die crème brûlée niet gepresenteerd werd. Brunoise van peer, een krokantje en wat moes, kleine dotjes chocolade, fijne kruiden en een bolletje sorbet van peer. Dat extra half uurtje, reken maar dat het een goede keuze was.

Crème brulee, peer, oxfam chocolade, Hasseltse koffie

Bij de koffie - excuseer, thee - kregen we nog twee snoepertjes toe, een lekkere macaron en kruidige Hasseltse speculaas. De lunchstandaard voor 2013 is hiermee gezet, dat er nog veel van dit niveau mogen volgen.

Hasseltse speculaas, macaron

Smaaksalon
Maastrichterstraat 61
3500 Hasselt

3 opmerkingen:

De yummyblogsisters zei

kikkererwtenkroketten - fantastisch woord! klinkt ook heel lekker!

Unknown zei

zien we u dus terug in hasselt voor 'Limburg Proeft'?

Sid Frisjes zei

Die kans zit er dik in natuurlijk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...