donderdag, januari 20, 2011

De Nieuwe Tuin - zaaigoed 2011

Ons kleine stadstuintje mag dan maar een zakdoek groot zijn, dat wil niet zeggen dat er geen poging ondernomen mag worden om de beschikbare ruimte optimaal te benutten om er wat lekkers te kweken. En wie stond er gisteren aan de deur met mijn bijbestelling zaaigoed? Jawel, mijn goede vriend de postbode.

Geen idee via wie ik bij De Nieuwe Tuin ben terecht gekomen, maar die persoon staat op mijn ‘eeuwig dankbaar’- lijstje. De variëteit aan zaaigoed en toebehoren die ze er hebben is indrukwekkend, het zijn nagenoeg allemaal zaken die netjes afwijken van alles wat standaard is, en op amper een dag of twee heb je alles netjes in de bus. Zelf zaaien in plaats van direct een afgekweekt plantje te kopen, ik ben er wel fan van. Dat was direct ook de reden waarom ik gisterenavond netjes al mijn zaaizakjes chronologisch aan het rangschikken was. Blijken de volgende drie maanden toch wel druk te worden zeker! Hieronder alvast het totaalpakket!


Kerstomaten die met honderden aan een struik groeien? Natuurlijk kan ik dat niet links laten liggen. Ik vermoed wel dat ik mezelf hiervoor een kleine plastic groei/broeikas zal moeten aanschaffen omdat het anders allicht niet tot een goed einde komt. Getuige de kerstomaatjes van dit jaar. De centiflor mix dus, heeft duidelijk zijn naam niet gestolen. Bij een goede oogst gok ik op veel Italiaans getinte maaltijden, zeker als je weet dat ik nog een stuk 5 andere tomatenvariëteiten heb staan. Om van pepers nog maar te zwijgen.Streepjesbieten, van alle bietenvariëteiten die er zijn allicht degene die het mooist presenteren op je bord. Als de smaak dan ook nog eens goed zit, dan hebben we een winnertje.

Als die artisjokken zo bewerkelijk zijn om te kweken dan om klaar te maken, dan staat me hiermee nog een helse klus te wachten. Minispruitjes heb ik ook nog liggen, maar daarvoor zal ik nog een hele tijd moeten wachten.Naar het einde van de zomer toe is het tijd voor ondermeer de herfsradijzen, en wat later nog de winterpostelein. Die laatste heeft het afgelopen winter wel heel goed gedaan. Drie weken vriesweer, een immense lading sneeuw, en zodra het kwik terug boven 0° C ging, stonden ze er weer, die lekkere rozetten.Tussendoor ook nog tijd en ruimte vinden voor de snij-kruiden-mix en de lente-seizoens-sla. Om nog maar van scheuten en microgroentjes te zwijgen. Van zaadje tot plantje, van pot tot bord, het resultaat zal ik hier wel neerpoten.

7 opmerkingen:

Sarah zei

zalig, en zo'n schone zakjes ook!
maar kerst-tomaten? mag je die ook bij Pasen opeten? ;-)

ik heb artisjok trouwens alleen nog maar zelf klaargemaakt als voorgerechtje, koken en dan de blaadjes dippen in de vinaigrette; jammie! en helemaal niet bewerkelijk.

Sid Frisjes zei

Crap.... den tweede keer was toch juist hé...

Artisjok vind ik altijd zo'n gedoe met die citroen enzo, maar inderdaad zo heel bewerkelijk is dat nu ook weer niet.

Anoniem zei

Wel... ik heb er één keer besteld en was erg ontevreden over de kiemkracht van het zaad... er is jammergenoeg niet veel van voortgekomen. Schone site, schone prentjes, mooie levering maar ... brol.

Sid Frisjes zei

Ajaj, dat is minder natuurlijk. Hopelijk staan mij geen onaangename tuinervaringen te wachten dan. Ik zal deze week alvast eens met de kiemen / scheuten aan de slag gaan om hier vervolgens een verslag bij te houden. Genoeg liefde gebruikt bij het planten?

One Life Live It zei

Hey Sid
die reactie was van mij ;-) 't was dus brol... liefde genoeg gegeven, ge kent me hé
mijn zaaigoed komt van bij Ecoflora(.be) en dat gaat super
ik duim in elk geval enne laat het weten hoe 't verloopt

Sid Frisjes zei

Pfft crap... als dat nu nog van een 'groentje' kwam, maar nee, een ervaren tuinmens. Dat ziet er dus niet goed uit voor mij.

Janine zei

gaat helemaal goed komen zie ik! Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...