maandag, september 08, 2008

I'm from Barcelona... the full deal

... of voor de volledigheid, I'm back from Barcelona. Gezien mijn vorige bezoek, zo'n drie jaar terug alweer, rechtstreekse aanleiding was voor het gegeven Coolinary heb ik direct maar de nodige aandacht besteed aan eten. (adres- en menukaarten meenemen, chopsticks verduisteren, servietten doen verdwijnen...)

Dag 1: Kasparo, Pl . Vicenç Martorell 4 - Tel. (00 34) 93 302 20 72

Auto richting station, trein richting luchthaven, vliegtuig richting Barcelona, bus richting Plaça Catalunia en de benenwagen richting pension Noya... dit lijkt Trains, Planes and automobiles wel. Na een korte wandeling belanden we op een gezellig pleintje waar nog een tafeltje vrij was. Tortilla, toast met hummus en voor mij een focaccia met pesto, mozarello en chorizo. Een glaasje cava, dat spreekt voor zich.

Avond: Taller de Tapas, Pl. Sant Josep Oriol,9 (PL. del ) - Tel. (00 34) 93 301 80 20

Tafeltje aan de open keuken, lekker zien wat er allemaal buiten gaat. Richting onze tafel was dat hetvolgende: Mixed leaf salad, steamed mussles, sautéed spinach iberican pancetta and chickpeas, sautéed wild seasonal mushrooms, grilled green asparagus, slow roasted mountain lamb with rosemary and thyme en een flesje Parató Brut cava.

Dag 2: Een fles cava voor één persoon, vermoeidheid en een stralend zonnetje = hoofdpijn. Gelukkig blijkt een vers aspirientje een deftige keuze bij 2 chocolade croissants.

Lunch: Udon Born, Princesa 23 - Montacada 6 - Tel. (00 34) 93 310 59 69.

Met een vriendin die de Japanse keuken genegen is (miso, nori, dashi, hatomugi...) is het niet verwonderlijk dat we als lunch snel lekker Japans gingen eten. Gezien mijn (6) "good rolls", maki met zalm, avocado en mango zo lekker waren toch ook de "very good rolls" (4) geprobeerd. De laatste waren met tonijn en hadden een lekker tempura jasje. Een fris pintje bij de maaltijd bleek een geweldige keuze, het zonnetje en het aspirientje deden beiden wat er van hen verwacht werd.

Avond: pizza tonijn in een gezellige zaak redelijk dicht bij Plaça Reial. Het flesje Lambrusco erbij was ook niet mis. Deze tent hadden we gekozen omdat La Veronica, mijn favoriete pizzastek, dicht bleek te zijn. Het is te zeggen, de locatie waar La Veronica eerst gelegen was is dicht. De zaak kan je nu vinden op de Rambla Raval 2 - 4. Jammer dat ik daar pas na het verlof ben achtergekomen, op deze geweldige website dan nog.

Dag 3 schoot in gang met een fietstochtje richting Parc Guell en een aldaar zelf gefabriceerd smoske gerookte zalm. Ook dat kan smaken. Via La Sagrada Familia en die gigantische dildo toren belandden we uiteindelijk aan het strand. Platte rust. Cola en zakje chips genoten van het zonnetje en zagen dat het goed was. 6 stranden verder stonden ons alweer tapas (groene pepertjes, huisgemaakte gehaktballetjes, inktvisjes...) en een frisse pint te wachten. Vandaar richting pension om "en direct" een eetgelegenheid voor de avond te vinden. Het werden broodjes "para picar" in een zaak waar ik blijkbaar geen geheugensteun heb meegenomen. Het principe kenden we al van onze vorige vakantie in Valencia, je pakt zoveel broodjes van de toog en je houdt de prikkertjes bij. Achteraf betaal je dan netjes 1,8 € per prikkertjes en vraag je je af waarom niemand vals speelt.

Dag 4: Cheesecake Dulce de Leche (Werthers Echte) + Iced Caramel Machiatto in Starbucks als ontbijt. De cheesecake bleek zo zwaar te zijn dat het tot +/- 9 uur 's avonds duurde voor mijn volgende maaltijd. Sterk als je me een beetje kent.

Avond: La Botiga, Escudellers 23-29 - Tel. (00 34) 93 302 48 75

Gegrilde groene asperges met een romescosaus in het voorgerecht, escalopines de tuna met een tartaar van verse groentjes als hoofdgerecht en een flesje rosé om alles door te spoelen. Had meneer nog graag een dessertje. Tuurlijk en wel de gin fizz jelly met limoensorbet. Een caipirinha of twee rond middernacht blijkt uitstekend als slaapmutsje.

Dag 5, chocoladekoek van de bakker om de hoek, fietsje huren en de Montjuic, een berg buiten categorie beklimmen. Thank god voor roltrappen. Tijd vliegt als je fiets, zeker als je bergaf rijdt. Voor we het wisten zaten we al op een terras van de lunch te genieten.

Rita Rouge, Carme 33 / Plaça de la Gardunya 6 - Tel. (00 34) 93 481 38 86

Menu voor 14,50 € keuze uit drie voorgerechten/hoofdgerechten en desserts. Brood inbegrepen alsook een consumptie. Eindelijk een lekker koude gazpacho gevolgd door tex mex quesadillas en een aardbeientaartje achteraf.

Avond: El Japones, Pintor Fortuny 3 - Tel. (00 34) 93 481 53 46

Met een vriendin die de Japanse keuken (tofu, mirin, kombu,...) genegen is het zelfs niet verwonderlijk dat we een tweede keer bij een Japanner belanden. Trendy zaak trouwens op het 1ste verdiep van een al even trendy andere zaak. Grote banken, lange tafels en hoogstwaarschijnlijk allemaal heel feng shui. Schiet me niet dood als je niet wijs raakt uit wat ik gegeten heb maar hier komen de hapjes: Gyoza, Tekka Maki, Sake Maki en Sake Kushiage. Tonijn, zalm en met de stokjes lukt het ook aardig, dankuwel. We gingen hier geen dessert nemen maar zie ik eruit alsof ik een sopa oriental con curry y chocolate zomaar aan mij kan laten voorbij gaan? Het verdict... goede combinatie, lekker en verrassend. Foodpairing heet dat dan.

Zo, en wat hebben jullie de afgelopen week waar gegeten?

7 opmerkingen:

joris zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
joris zei

In de Klinkstraat zwierf een klas rond zonder leerkracht. Ullie bomma werd er zot van!

Anoniem zei

Tapas met cava...
Sushi met bier...

Twee goddelijke combinaties!

(Ik ben verhuisd! :-) )

E. Stilker zei

Spijtig van La Veronica, gelukkig kom je in Barcelona niet bepaald om van de honger.

Kgeef hier trouwens een tapasfeestje volgende week en helaas ligt mijn tapaskookboek op de zolder bij mijn ouders. De klassiekers die maak ik wel uit het hoofd, maar als je nog ideetjes hebt ...

Sid Frisjes zei

die kikkerwerwten met gesauteerde spinazie en pancetta is wel lekker.

Chorizo opbakken + blussen met cider.

taartbodempjes maken - afbakken - daarin opgebakken appeltjes - daarover een mousse van beuling en mascarpone - afwerken met sliertjes chorizo... lekker

langoustine + blad basilicum omwikkelen met fijne ham, afbakken en half oversausen met een fijne lopende verse kruidenmayo.

E. Stilker zei

Gracias!

Anoniem zei

Verdorie, zo goed gegeten! Bij ons was het vorige week maar sober, buiten het tapasfeestje op zaterdag...
Maar volgende week in NY zal het anders zijn: ik hou de hoogtepunten zeker bij!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...