vrijdag, oktober 17, 2014

Brasserie Món, Inspired by Josper

Een zonovergoten vrijdagmiddag in oktober is zo mogelijk het ultieme moment om last minute een halve dag vrij te nemen. De ideale gelegenheid ook om heerlijk ongedwongen iets te gaan eten. In de onlangs geopende Brasserie Món op ‘t Eilandje bijvoorbeeld. Món - Catalaans voor ‘wereld’ – is naar eigen onderschrift ‘Inspired by Josper’, de in restaurantmiddens bijzonder populaire Catalaanse houtskooloven welke hier centraal in de open keuken staat te pronken.
 
In de schaduw van het nog steeds indrukwekkende MAS is het geen evidentie om in de kijker te lopen, met een meer dan geslaagde renovatie van een pand uit 1685 slaagt Món hier echter glansrijk in. Met zijn mooi gekaleide buitenmuren welke bij schemerlicht knap verlicht worden, is het restaurant zonder meer een bescheiden blikvanger hier op’t Eilandje. Voor ons alvast reden genoeg om ook de binnenkant te ontdekken.
 
Món, Inspired by Josper

Dat ik de Catalaanse hoofdstad een warm hart toedraag is al langer dan vandaag geweten. Het interieur en de inrichting van Món - fris witte kleuren stijlvol gecombineerd met de nodig houtaccenten en de indrukwekkende uit zwart staal en glas opgetrokken open keuken - gaf ons eerder een Kopenhagen gevoel.  Uiteindelijk toch ook een beetje het 'Barcelona van het Noorden’.

Món, Inspired by Josper - bar / zitgedeelte

Nippend van een glas Moët & Chandon gaan we over tot de orde van de dag, een keuze maken uit de kaart waarop traditionele brasseriegerechten hand in hand gaan met bereidingen voorzien van eigen stempel. Mijn tafelgezelschap laat zich verleiden tot 'gegrilde groenten', gevolgd door een 'worst met venkel'. Zelf kan ik niet buiten 'de kroket van rivierkreeftjes' als starter, met daarna een 'steak béarnaise met frietjes en een slaatje'.

Món, Inspired by Josper - open keuken

Nadeel van een mooie open keuken is allicht dat je als kok willens nillens in de schijnwerpers staat. Dat mijn kroketten in afwachting van de gegrilde groenten uit de befaamde Josper oven misschien net iets te lang op de passe stonden was ons dan ook niet ontgaan. Ach, ze werden warm geserveerd en smaakten perfect dus mij hoor je niet klagen. De vegetarische starter, een mélange van witlof, worteltjes, groene asperges en kerstomaat wist vriendin eveneens te bekoren.

Noch op het voorgerecht, noch op mijn perfect gegaarde steak (Limousin rundsvlees van eigen kweek) viel er iets af te dingen, het was 'de worst van vriendin' welke hier zonder enige twijfel voor het hoogtepunt van de middag zorgde.

Drie verschillende worsten, allen huisgemaakt naar eigen recept, hebben ze bij Món in de aanbieding. Worst met venkel, met pistachenoten en boschampignons of met beuling en jonagold, stuk voor stuk het proeven waard. Na de worst met venkel lieten wij het dessert voor wat het was en gingen we vol voor de overige twee worsten. Licht krokant gebakken in de Josper... om duimen en vingers bij af te likken. Die met bloedworst is absoluut een aanrader, de andere twee evenzeer.
 
Món, Inspired by Josper - hemelse worsten

Aan culinaire hotspots op ’t Eilandje alvast geen gebrek. Món, Inspired bij Josper mag je daar wat ons betreft zeker ook bij noteren.

Món, Inspired by Josper
Sint-Aldegondiskaai 30
T - 03/345 67 89
Maandag gesloten
 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er goed uit! Zijn er ook vegetarische opties?

Sid Frisjes zei

De grgrilde groentjes bleken meer dan ok, al waren het wel dezelfde als de garnituur bij het hoofdgerecht. De kaaskroketten kunnen niet anders dan lekker zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...