woensdag, september 03, 2014

Restaurant De Pastorale ** - Reet

Met een Bongobon die zachtjes tegen zijn vervaldatum liep onlangs opnieuw een bezoek gebracht aan De Pastorale. Dat het amper een klein jaar geleden was dat we bij Bart De Pooter aan tafel aanschoven mocht niet deren. Een uitstekende ervaring was het, onze eerste zitting. 
 
Ondanks een fikse regenbui werden we bij aankomst luid lachend welkom geheten door een levensgroot bronzen afgietsel (de man die lacht en huilt) van kunstenaar Jan Fabre. Kunst en De Pastorale, het is iets dat hand in hand gaat.
 
Omdat een dergelijk bezoekje toch altijd een beetje genieten is, besluiten we beiden een glas champagne van het huis te nemen (Bollinger). Hierbij werd een 'hartige churros' geserveerd die zich mooi liet smaken met een pistachegroene wolkerige dip op basis van kaas. Een klein startertje in vergelijking met de minigerechtjes die onze aperitief nog zouden begeleiden.
 
Hoe mooi gepresenteerd was bijvoorbeeld het volgende hapje, een 'minikomkommer met flan van soya' niet. De steek die de zaalbediende liet vallen bij het voorstellen van het gerecht werd met verve rechtgezet door het meisje dat ons van olijfolie, botertjes en brood kwam voorzien.
 
De Pastorale ** - Minikomkommer, flan van soya

Een gouden regel op restaurant is dat je je niet mag volproppen met brood. Iets wat verdraaid moelijk is als je van dat overheerlijk zuurdesembrood krijgt voorgeschoteld. Als ik me niet vergis was ik hier de vorige keer reeds lyrisch over. Deze keer was niet anders. Heerlijk krokante korst en stevig binnenin. Een beetje olijfolie, versgeknipte tuinkers... Genieten hoor!
 
De Pastorale ** - Zuurdesem
 
Dat je met een klassieker als een 'Caesar Salad' alsnog iets verrassend kunt doen mocht blijken uit het volgende hapje. Het was er eentje die je kunt catalogeren onder de noemer 'hap, slik, weg' maar de intense smaak, die bleef nog even nazinderen. Een klein bommetje!

De Pastorale - Caesar Salad

Van een zomer die naam waardig was er in augustus al lang geen sprake meer, op het bord was daar gelukkig niets van te merken. De 'verschillende tomaat variëteiten, wilde zuring en ijs van olijfolie' werden aan tafel subtiel voorzien van een laagje rasp van 48 maanden gerijpte comté. In het glas tevens tomaat, een shotje dat de frisse, uitgesproken smaken op het bord mooi complementeerde.
 
De Pastorale - Tomaat, zuring, comté, ijs van olijfolie

Het mag misschien dom klinken, maar enige variatie wat het servies betreft weet ik altijd wel op prijs te stellen. Die heerlijk zachte 'lichtgerookte sardientjes, de kruidige crème van aubergine en het groen van de Oost-indische kers' komen ongetwijfeld mooi tot hun recht op een wit bord, op een grijs krijgen ze om één of andere reden nog meer glans. Extra punten voor de verbluffende vinaigrette op basis van kombu en yuzu. 

De Pastorale ** - Sardien, aubergine,
 
Een voor de helft met zeevruchten, groentjes en geroosterde Bomba rijst gevuld soepbord met op de rand een focaccia met een pittige rouille... mensen die van slechte wil zijn durven dat misschien een tikkeltje pover noemen. Wij niet!
 
Eenmaal het bord voorzien van een sterke bouillon kwamen alle smaken mooi samen. Tien jaar geleden had dit ongetwijfeld de stempel 'deconstructie van bouillabaisse' meegekregen, tijden die we gelukkig ver voorbij zijn. Voor mij het gerecht van de dag. Eentje waar we ei zo na voor hadden geapplaudisseerd, ware het niet dat schroom ons daarvan weerhield.
 
De Pastorale ** - Bouillabaisse, focaccia, rouille

Wetende dat Bart De Pooter hand heeft in 's lands betere vleeshandel - zijn recentste wapenfeit is bijvoorbeeld de exclusieve import van het nobele Japanse Kobe rundsvlees - mag het enigszins verbazen dat we gezeten onder het indrukwekkende kunstwerk van Arne Quinze louter vis voorgeschoteld krijgen.
 
Nu hoort u ons niet klagen hoor. Een mooi stukje vis zoals bijvoorbeeld de perfect gegaarde 'zeebaars van de plancha met jonge prei, raapjes en sojaboon' weten wij meer dan te pruimen. Altijd opvallend om zien is dat in een tafelgezelschap er altijd wel iemand is die de krokante velkant van vis resoluut links laten liggen.

De Pastorale ** - Zeebaars, jonge prei, raap

Afsluiten deden we met een dessertje waarbij 'gele vruchten, gojibes en Vietnamese bergthee' de belangrijkste ingrediënten waren. Zowel op smaak als op techniek viel hier niets op af te dingen, toch was het niet helemaal mijn ding.
 
De Pastorale ** - Gele vruchten, gojibes, bergthee

Over de snoeperijen bij de koffie ga ik niet al te veel uitwijden. Laten we zeggen dat die ruim voldoende zijn en ons bijzonder zijn welgevallen. En net als je denkt dat ze allemaal op zijn...verrassing! Ook een verrassing was dat je voor een luttele 10 € de chef aan je tafel kunt laten komen voor een speciale gelegenheid. Mocht ik dat op de kaart zetten, dan zou ik toch doorvragen.
 
Een aangenaam wederzien met De Pastorale in goed gezelschap, meer heeft een mens op een druilerige vrijdagmiddag niet nodig.
 
Laarstraat 22
2840 Reet
T - 03 / 844 65 26

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...