maandag, september 01, 2014

Peter De Clercq - Prime Barbecue workshop

Voor wie een beetje van barbecueën houdt is Peter De Clercq absoluut geen onbekende. Zo is zijn restaurant Elckerlijc al jaren een vaste waarde op het gebied van het betere gegrilde stuk vlees. In 2003 mocht hij met zijn team het Wereldkampioenschap Barbecue achter zijn naam schrijven, iets wat geen enkele Belg hem sindsdien nadeed, enkele verdienstelijke pogingen van mezelf ten spijt. En zijn uitgebreide gamma barbecueproducten, gaande van puike boeken tot toebehoren, dat mag ook gezien worden.
 
Het laatste paradepaardje van De Clercq is zijn kookstudio 'Prime', te vinden in een recentelijk verbouwde stal aanpalend aan het restaurant. Hier wordt het merendeel van de mise en place voor het restaurant gedaan en de demokeuken dubbelt tevens als eetruimte voor het personeel. In zijn centraal gelegen bureau, een open ruimte in de studio waar glas en zwart staal hoogtij vieren, wacht Peter ons op. Alvorens de knappe kookstudio te verkennen - eyecatchers zijn ongetwijfeld de barbecueluchters, de rijpingskast en de mooi gedekte tafel - krijgen we inzage in de net ontvangen proefdruk van zijn volgende boek. Ons verdict? Een pareltje!

Peter De Clercq - Prime Barbecue Workshop
 
Onze workshop ging van start met een geleid bezoek aan de Elckerlijcfarm. Deze 7000 m² tellende moestuin aan de overkant van de straat herbergt zo'n 80 soorten halfstam fruitbomen waaronder kippen van diverse pluimage scharrelen. Dat er tevens een grote verscheidenheid aan groenten en kruiden te vinden is, dat laat Peter De Clercq ons met veel plezier aan de lijve ondervinden.
 
De alom gekende kruiden zoals pakweg basilicum laten we om begrijpelijke redenen links liggen. Rij na rij opnieuw weet de chef / tuinman te verbazen met verrassende smaken van onbekende kruiden. Pittig, zuur, zilt... het passeerde allemaal de revue en ging netjes in het mandje.

De verscheidenheid aan beschikbare kruiden en groenten maakt dat het restaurant zijn gasten een dagelijks wisselende kaart in de vorm van een krant kan presenteren. En het is de 'Paling in't groen' die nog het meest profiteert van al deze rijkdom. "Naargelang het aanbod gaan daar wel 30 verschillende kruiden in" aldus Peter.
 
Peter De Clercq - Kruiden plukken in de Elckerlijcfarm

Hoezeer de chef op het veld ook in zijn element is, pas in de keuken komt zijn gedrevenheid helemaal op kruissnelheid. De kolenstarter blijkt bij onze terugkomst in de studio op punt, waarna iedereen aan de verschillende keukenblokken onder het toeziend oog van de meester zich van zijn beste kant laat zien. En eerlijk is eerlijk, de naadloos op elkaar aansluitende menu was er eentje die zoals beloofd niet al te veel werk vroeg. Barbecueën is genieten en dat heeft Peter De Clercq maar wat goed begrepen.

Prime Barbecue Workshop - de meester aan het werk

Een favoriet gerecht kiezen uit het door ons voorbereidde lekkers is niet direct een makkelijke klus. Zo waren de 'mosselen in de Qbag met huisgemaakte vermouth' bijvoorbeeld om duimen en vingers bij af te likken. Letterlijk! De 'lot van de zoutsteen met gemarineerde' venkel was evenzeer een schot in de roos, net als het flink uit de kluiten gewassen stuk vlees dat in zijn geheel de Weber op ging. Om van het dessert, een met 1 volledige fles Bacardi Gold 'gemarineerde ananas' nog maar te zwijgen.
 
Nu weet ik mijn weg wel te vinden in de keuken en aan de barbecue, krielaardappelen had ik nooit eerder gegaard in een mengeling van zeezout en olijfpitten. Het resultaat, 'heerlijk gepofte aardappelen' mocht er meer dan zijn! Dat zijn nog eens zaken waarvoor je naar een workshop trekt.
 
Peter De Clercq - schatjes van patatjes

In de kookstudio kunnen 20 personen aan de slag, een workshop kost 100 €. Is inbegrepen in de prijs: aperitief, wijn, water, koffie, een mooie keukenschort en op de koop toe nog een boek van de hand van Peter De Clercq. Al het lekkers dat je zelf  bereidt eet je natuurlijk ook effectief op en geloof mij, dat was ruim voldoende. De workshops gaan op donderdag door, de studio is in zijn volledigheid af te huren.
 
Praktisch:
 
Restaurant Elckerlijc
Kraailokerkweg 17 - 9990 Maldegem
T - 050 / 71 52 63

1 opmerking:

Michelle - Very Hungry Explorer zei

Great review - this sounds fantastic!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...