vrijdag, juli 25, 2014

Restaurant Souvenir - Ieper

Het in hartje Ieper gelegen restaurant Souvenir van de Ijslandse chef Vilhjalmur - Willy voor de vrienden - Sigurdarson en zijn wederhelft Joke Michiel is er eentje dat sinds de prille opening eerder dit jaar op mijn verlanglijstje stond. Na een geplande lunch in restaurant In de Wulf, uitgebreid met een overnachting in Mesen (Le Cloître St Joseph is een aanrader) en een gezonde dosis 'oorlogstoerisme' in eigen land, bleek er nog een gaatje in onze agenda alsook in het reservatieboek van Souvenir. Iedereen gelukkig, ik niet het minst.
 
'Nordic' is het etiket dat het strakke en stijlvolle interieur van Souvenir (denk warme houtaccenten, designelementen en een Ijslandse chef in een open keuken) al snel mee krijgt. Zoals te verwachten was vriendin direct mee en ook ik wist het ons toebedeelde tafeltje aan de raam met zicht op zowel omgeving als restaurant onmiddellijk te smaken.
 
Als aperitief gaf ik de voorkeur aan een sprankelende 'Le Petit Beaufort' boven een gin tonic, aan de overkant van de tafel werd de non alcoholische aperitief meer dan op prijs gesteld. Hierbij twee hapjes, een correcte 'tartaar met gebrande sesam' en 'radijs met yoghurt en geraspte zalm'. Zo subtiel de aanwezigheid van de zalm, zo verbluffend het resultaat. Alvast eentje om te onthouden.
 
Restaurant Souvenir - Tartaar, gebrande sesam

Restaurant Souvenir - Radijs, yoghurt, geraspte zalm

Hoe verleidelijk de uitbreiding op de vaste menu ook mocht klinken - 'kreeft, rode biet,
paprika' (17 €) - vijf gangen leek ons rijkelijk voldoende voor een maandagmiddag. Starten deden we met een fris ogende compositie van 'keikop, wilde selder en tuinbonen' waarvan de smaken van de licht gebrande kaas uit Poperinge, de knapperige groenten en de jus op basis van lavas en selder mooi in balans waren. Noem dit gerust een bordje geluk!

Restaurant Souvenir - Tuinboon, selder

De bewust schuin geplooide kaart -  het logo dat subtiel komt piepen getuigt dat erover is nagedacht - vertelt ons dat het volgende gerecht er eentje is met 'kabeljauw, bloemkool en broccoli'. Een eerder summiere opsomming van ingrediënten geniet al langer dan vandaag de voorkeur boven de 'bedjes van' en 'torentjes'  van weleer.

De perfect gegaarde kabeljauw kreeg het gezelschap van een uiterst smaakvolle mousse van gebrande bloemkool, kleurige broccoli, klaverzuring en een sterke jus op basis van langoustines met witte bessen. Een streling voor het oog, plezier voor de smaakpapillen.  De onverlaten die hun reservatie die middag niet kwamen verzilveren hadden duidelijk ongelijk.

Restaurant Souvenir - Kabeljauw, bloemkool, broccoli

Een zinnenprikkelend gerecht presenteren met louter groenten als belangrijkste protagonisten - in dit geval 'knolselder, spitskool en lijnzaad'  - het is lang niet iedere chef gegeven. Vilhjalmur doet het met verve. Dat hij in het verleden post vatte aan de stoof naast fijn volk als Kobe Desramaults en Gert De Mangeleer heeft hem alvast geen windeieren gelegd. De bouillon en schuim van knolselder en de gepekelde spitskool, rijkelijk afgewerkt met lijnzaad en goudsbloem, was een schot in de roos.

Restaurant Souvenir - Knolselder, spitskool, lijnzaad

In mijn heimat de Kempen durft m'n zich al lachend wel eens laten ontvallen dat eten  niet goed, maar vooral veel moet zijn. Om maar te zeggen dat ik als rechtgeaarde kempenzoon lijvige porties gewoon ben. Nu kan ik u zeggen dat je de porties in restaurant Souvenir zonder enig probleem in de categorie 'royaal' kunt plaatsen. Ruim voldoende en op de koop toe ook nog eens bijzonder smaakvol!
 
Het was de chef zelf, brilletje op het punt van de neus, die het 'Brasvarken, snijbonen en groene bonen' kwam inzetten. Van de huisbereide ketchup en de jus van wortel over de krokante mangetouts tot het nekstuk van het Brasvarken, tot ons sprak een gepassioneerd man, fonkel in de ogen.
 
Over het stuk varken, en bij uitbreiding heel het gerecht, waren we eensluidend positief. Enig twistpunt was het kruid dat op het sappige stuk varken te vinden was. Jonge broccolischeuten zo dacht de wederhelf, ik hield het bij jonge knoppen van een mosterdplant. De man van de zaal werd richting keuken gestuurd om ons niet veel later breed lachend terug te komen. "Varkenskruid", zo wist hij, "allebei ernaast"!

Restaurant Souvenir - Brasvarken, snijbonen, groene bonen

Omdat de temperatuur achter het de raam inmiddels aardig opliep - zowaar ons enige puntje van kritiek en dan nog iets dat ze amper zelf in de hand hebben -  waren we maar wat blij toen het verkoelende dessert, 'Sorbet van ijzerkruid, gel van citroen, gekarameliseerde melk en verse bessen', aan tafel verscheen. Een mooi einde van een meer dan fijne lunch.

Restaurant Souvenir - Gekarameliseerde melk, ijzerkruid, bessen

"Hier komen we zeker nog een keertje terug" aldus vriendin bij het verlaten van het restaurant. Troeven genoeg, waarvan een fijne herinnering het mooiste souvenir!

Restaurant Souvenir
Surmont de Volsbergestraat 122
8900 Ieper
T 00 32 57 36 06 06
eat@souvenir-restaurant.be

1 opmerking:

Tiny Van Emelen zei

Hé, wij waren er die dag ook! En het was inderdaad o-v-e-r-h-e-e-r-l-i-j-k. Ikzelf ben vegetariër en voelde me er echt verwend. Het slaatje met allerlei soorten tomaatjes en gazpacho, dat ik kreeg in plaats van de kabeljauw, was ongeëvenaard. En die desserts: hemels!! Ik wou dat er geen einde aan kwam. We namen trouwens ook 'maybe the best ice cream ever' als zesde gang en effectief, zoooo lekker! Volgend jaar gaan we alleszins opnieuw onze verjaardagscentjes sparen voor een etentje bij Souvenir :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...