woensdag, juli 30, 2014

Crick's - tomatenplezier

Tijdens de laatste editie van het door ons opnieuw geweldig bevonden Best Kept Secret festival  stond er een heuse tomantenkas - in België houden we het op serre - op het terrein. Op gezette tijden kon je in de kas terecht voor een korte infosessie over kerstomaten. Ondergetekende zou zichzelf niet zijn mocht hij geen kwartiertje van zijn tijd opofferen om in de loden hitte wat wijzer te worden in de wondere wereld van de kerstomaat en ook van Crick's, het bedrijf achter dit initiatief.
 
Initieel was de van Amerika ingevoerde tomatenplant - waarvoor dank Columbus - een sierplant. Na verloop van tijd kwam men in Italië te weten kwam dat de gouden appels - pomo d'oro iemand? - eetbaar waren, de rest is geschiedenis. Het kweekproces kwam te sprake waarbij het belangrijk is de 'oksel tijdig te stekken' voor een beter resultaat. De eerste tomaten aan de plant zouden trouwens slecht van smaak zijn, een beetje zoals de eerste pannenkoek van een baksel.
 
Tijdens de sessie werd er trouwens ook voldoende ruimte gelaten om te proeven. Drie variëteiten kerstomaten, umamipasta, doorzichtig groene ketchup en tomatenjam. Stuk voor stuk topkwaliteit. Logische stap was om het mij onbekende Crick's bij thuiskomst te googlen en op Twitter te volgen, iets wat nog een staartje kreeg.

Best Kept Secret meets Crick's - De Tomatenkas

Een aangenaam staartje trouwens, want als 100ste volger op Twitter mocht ik mij binnen afzienbare tijd aan een tomatenpakketje verwachten. Geluk kun je blijkbaar onbewust afdwingen! Het pakketje, dat was een pareltje. De pittige confituur, de groene ketchup, die zalig smakende umamipasta, drie flinke trossen tomaatjes en dat alles in een mooi houten krat. Dank is hier meer dan op zijn plaats!


Crick's pretpakket

Enkele kerstomaatjes belandden in een slaatje, de rest werd langzaam gedroogd in de oven en vervolgens in een bokaaltje overgoten met extra vierge olijfolie uit Kreta. Het ene tomaatje al wat zoeter  en intenser van smaak dan de andere, een aperitiefhapje dat zijn gelijke niet heeft. Zalig!

Kerstomaatjes drogen
 
Nee, voorlopig is het gamma van Crick's nog niet verkrijgbaar in België. Een jammere zaak waar misschien maar eens verandering in moet komen.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...