woensdag, oktober 16, 2013

Sheffield Wednesday: Op vel gebakken kabeljauw met Puy linzen en boerenkool

Er is de voetbalploeg, het ter ziele gegane Kempische bandje en nu ook een tweewekelijkse rubriek op coolinary om duimen en vingers bij af te likken. Sheffield Wednesday! Mag ik u über foodie Erik voorstellen, kempenzoon maar toch vooral wereldburger.
 
Oorspronkelijk van de Noorderkempen, net over de grens van de geboorteplaats van Vincent Van Gogh. Na 6 jaar francofilie in Canada werd het tijd voor een gezonde portie anglofilie in 'Britannia'! Sheffield dus! Geobsedeerd door eten, koken en cocktails met een bitter kantje.
 
Linzen zijn niet meteen sexy groenten maar deze donkergroene linzen uit Puy blijven heerlijk al dente en hebben een lekkere nootachtige smaak. En boerenkool dan? Die is in onze contreien voornamelijk bekend om zijn bijdrage aan hutsepot, stoemp en andere hartige boerenkost, bezwaarlijk de meeste trendy kost met andere woorden. In de Engelstalige wereld wordt boerenkool (kale) al enkele jaren als superfood beschouwd, barstevol antioxidanten en vitamines. Kan perfect gekookt of gestoomd worden, maar je ziet hem ook vaak rauw opduiken in salades en sapjes. Eerherstel voor de boerenkool dus!
 
Sheffield Wednesday: Op vel gebakken kabeljauw...
 
 
Nodig:
 
Fijngehakte mirepoix (een wortel, een stengel selder, sjalotje), 50 gr gerookte spekblokjes, 125 ml Puy linzen, 125 ml droge witte wijn, 250 ml groentebouillon, 2 el room (of Griekse yoghurt), handvol verse dragon, 100g boerenkool (harde stengels en nerven verwijderd), vastkokende aardappels, 2 kabeljauwfilets op vel (of andere witte vaste vis)
 
Doen:
 
- Stoof de mirepoix aan in boter en voeg de spekblokjes erbij. Kort aanbakken en daarna de linzen, witte wijn en bouillon toevoegen. Laat zo’n 30 à40 minuutjes sudderen op een laag vuurtje tot al het vocht opgenomen is.
 
- Kook de aardappelen gaar. Indien je een stoommandje hebt kun je hierboven tevens de boerenkool stomen. - Kruid de kabeljauwfilets met peper en zout en haal ze door bloem. Bak kort alle kanten aan en gaar deze vervolgens verder in het midden van een voorverwarmde oven.
 
- Zodra de linzen gaar zijn er de room (of de iets gezondere Griekse yoghurt) en de fijngehakte vers dragon onder mengen. - Roerbak de gestoomde boerenkool in boter en kruid naar smaak af met peper, zout en desgewenst ook nootmuskaat.
 
- Dresseer de aardappelen, linzen met de boerenkool en daarop de vis op een bord. Werk eventueel af met een likje verse tartaar (mayo, kappertjes, peterselie, dragon, ui, fijne uitjes en augurkjes in azijn) en wat peulscheutjes. In plaats van gekookte aardappelen is puree (met truffels) hierbij ook zeer lekker. En durf te variëren. Gebruik gerust snijbiet of zwarte kool (cavolo nero), de donkere variant van boerenkool.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...