maandag, januari 07, 2013

Weekendje Hasselt

Eén van de goede voornemens voor 2013, er meer op uit trekken. Ons land - en bij uitbreiding de wereld - is groter dan de eigen living, dat niet ontdekken zou zonde zijn. Na een blik op het uitgebreide gamma van de online plezierleverancier weekendesk - echt voor ieder wat wils - kwam Hasselt als winnaar uit de bus. Mij quasi onbekend maar toch dichtbij en met voldoende troeven voor een weekendje weg. Onze tweedaagse ontdekkingstocht vatte aan in het station van Turnhout. De trein, altijd een beetje reizen!

De trein, altijd een beetje reizen!

Eerste wat ons bij aankomst opviel was dat Hasselt bijzonder goed bewandelbaar is. Het Radisson Blu Hotel, onze thuis voor één nacht,  liet zich met zijn subtiel verlichte toren - de hoogste van de stad - alvast even makkelijk vinden als een stalletje bij een sterrennacht ergens in december. Aangename ontvangst, een ruime kamer en een alleraardigst welkomstwoordje van de 'General Manager'... Hasselt, wij waren er klaar voor, maar eerst iets eten.

Radisson Blu Hotel, zo gastvrij als iets

In de Minderbroederstraat liepen we bij Arlecchino binnen, één van de oudste Italiaanse restaurants van de stad. Binnen een maand trekken we naar Bologna en dan is een restaurant met een traditie van meer dan vijfentwintig jaar lang geen slechte plaats om bij dat vooruitzicht weg te mijmeren. Pasta, huisgerookte scampi, dolci... later meer daarover.

Arlecchino, Italiaanse zekerheid in Hasselt

Ergens tussen het diner en het ontbijt de volgende ochtend zijn we nog in de Sky Lounge van het hotel beland. Vanop de 19de verdieping heb je een perfect panoramisch zicht op de stad welke hoog daarboven stiekem de allure van een metropool krijgt. De bar mag zich dan wel profileren als champagne- en wijnbar, voor mij werd het een 'long island iced tea' om de dag af te sluiten. Een stevige cocktail die snel deed verlangen naar mijn bed, zo'n 11 verdiepingen lager.

Als ik nu zeg dat wij 's ochtends de allereerste gasten waren die in het inhuizige restaurant Koper langs het uitgebreide ontbijtbuffet passeerden - denk brood, beleg, eieren, vleesjes, granen, vruchtensappen, yoghurt, koffie en thee... - dan weet je wel dat we vroeg uit de veren waren. Er was een stad te ontdekken en onze planning was op zijn zachts gezegd lijvig te noemen. Ja, dan gaat een koffiekoek er wel in!

Radisson Blu Hotel, geen ontbijtbuffet zonder chocoladekoeken

Nog voor we onze eerste halte zouden bereiken zat ik al op mijn knieën een foto te nemen van een nietszeggend muurtje. Althans zo leek het voor vriendin die dacht dat ik nu eindelijk mijn verstand had verloren. Niets van dat alles, de Hasseltse straten zijn rijk aan kunstige pareltjes die we gemakshalve onder de noemer 'streetart' kunnen plaatsen. En laat ik daar nu een ongelofelijk fan van zijn. Zelf heb ik een ingebouwde radar die deze werkjes vanop afstand weet te traceren maar je kunt ook langslopen bij de toeristische dienst waar ze je met plezier een plannetje overhandigen die al dit leuks in kaart brengt. Een mooie backup!

Hasselt, rijk aan streetart

Onze eerste stop was het modemuseum, iets wat vriendin op het lijstje had gezet. Vrouwenkleding doorheen de 20ste eeuw, het is eens iets anders. En terwijl vriendin haar vakkundig oordeel velde over nepen en afwerking probeerde ik te verbazen met een degelijke kennis van 's werelds ontwerperslandschap. Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent, Issey Miyake, Veronique Branquinho... In primeur werd ons zelfs een blik gegund op enkele stukken van een volgende tentoonstelling, eentje waarvoor niemand minder dan de lokale rosse vonk Axelle Red carte blanche kreeg. Ga dat zien, maar doe wel een beetje deftige kleren aan.

Modemuseum

Het mocht dan lichtjes miezeren echt deren deed ons dat niet. We huppelden van hippe winkeltjes (een lp van Alberto Y Los Trios Paranoias gekocht)  langs plaatsen waar nog wat 'streetart' te spotten viel (check mijn instagram) om netjes op tijd te arriveren in het Hasseltse Smaaksalon. Wat zeg ik, te vroeg! Er was zelfs voldoende tijd om de kerstboom te bestuderen, zo mogelijk nog mooier dan het grotere broertje op de markt. En hoezeer die Boch bordjes ook de ogen van vriendin uitstaken, we zijn er netjes afgebleven. Goed gegeten, het zal wel zijn. Reken er maar op dat het hier op Coolinary nog uitgebreid over het Smaaksalon zal gaan! 

Het Smaaksalon

Geen modemuseum zonder een bezoekje aan het jenevermuseum. In een goede relatie moet er evenwicht zijn, zo is het maar net. Een inleidend filmje, een wandeling doorheen de verschillende gebouwen welke je een mooi zicht geeft op de geschiedenis van de vaderlandse jenever en als afsluiter een bezoekje aan de verbruikerszaal. Oranjebitters voor mijnheer, iets met cassis voor mevrouw. Daar kikkert een mens direct van op.

Jenevermuseum

Weekendjes weg, ik ben er wel voor te vinden. Ideaal om de batterijen terug op te laden voor een nieuwe werkweek. Hasselt, u was finntastisch! Dat wij elkaar nog vaak mogen ontmoeten in de toekomst.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...