donderdag, december 20, 2012

Groentjes bij de winterbarbecue

Afgelopen maandag voor het eerst sinds 26 augustus een keertje achter de barbecue gestaan. Die 26ste augustus, dat was de dag van het Belgische en Europese Kampioenschap Barbecue. Een hoogdag als je weet dat we dan met ons barbecueteam Qlinaria telkens opnieuw het mooie weer proberen te maken. Belgisch kampioen en vice-Europees kampioen met ons visgerecht, toch iets om over naar huis te schrijven!

Die 26ste was ook de dag dat Karel, één van onze teamleden,  het leven liet bij een verkeersongeval op de terugweg van datzelfde kampioenschap. Direct ook de reden waarom ik sindsdien niet meer achter een barbecue heb gestaan en waarom die titel hier niet ter sprake is gekomen. Logisch lijkt me dat!

Een basic winterbarbecue dus. Daar kan je met geraspte worteltjes, komkommer en tomaten afkomen, maar wie zit daar bij temperaturen rond het vriespunt op te wachten. Warme groentjes dan maar en eerlijk, dat is even makkelijk als koude groentjes.

Neem nu boontjes in een spekjasje, een klassieker tijdens de feestdagen en zonder enige twijfel zullen die volgende week hier of daar wel op mijn bord zal belanden. Altijd lekker en het leent zich perfect voor de barbecue.

Boontjes blancheren, verfrissen, afdeppen, kruiden, omwikkelen met een spekjasje en klaar is de voorbereiding. Het enige wat je nog moet doen is de boontjes in een gesloten barbecue afwerken. Een beetje aluminiumfolie en wat olijfolie zijn hierbij je beste vriend.

 
Winterbarbecue: boontjes in een spekjasje

Schreeuwt winter dat het geen naam heeft: spruitjes! Niet iedereen is er fan van - ik beken, het heeft lang geduurd - maar tijdens een winterbarbecue kan je er wel altijd mensen blij mee maken. Waarom ook niet dan.

Je kan je spruitjes volledig op de barbecue 'en papillot' klaarmaken, nog simpeler is om een beetje vals te spelen. Spruitjes beetgaar koken en verfrissen,  spekjes krokant bakken en samenvoegen. Verdelen in verschillende porties en verder garen in een gesloten barbecue. Opnieuw zijn aluminiumfolie en een beetje olijfolie of boter hierbij je beste vriendjes.

Winterbarbecue: spruitjes met gebakken stukjes spek

Groentjes, allemaal goed en wel, maar moet dat spek daarbij? Stukjes, een jasje... dat is meer vlees dan groenten. Neen, natuurlijk moet dat niet, maar de universele stelregel is wel dat 'everything tastes better with bacon'.

Laat je overigens ook niets wijsmaken door die foto's. Ik slaag er lang niet in mijn barbecueroosters zo proper te houden. Dit was gewoon een rooster die nog niet gebruikt werd. 't Is dat je het weet.

3 opmerkingen:

De yummyblogsisters zei

Ik wil nu winter BBQ-en! zo zin in :)

Spekjes zijn altijd lekker: Jamie Oliver doet in zijn nieuwe steak restaurant (Barbecoa) naar het schijnt ook een sneetje spek in zijn Bloody Mary...
(Iris)

Sid Frisjes zei

Er zijn trouwens ook nog dingen zoals 'bacon infused vodka'... daar kan je ook leuke dingen mee doen. Iets voor de Home Bar denk ik dan.

De yummyblogsisters zei

doen gewoonweg! ik vond deze al:)

http://www.marpop.com/top-lists/drink-your-dinner-meat-cocktails/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...