dinsdag, december 04, 2012

Drie boeken, drie keer prijs!

Temperaturen die onder het vriespunt zakken, de eerste sneeuw die valt, bebaarde mannen in rode outfit die de winkelstraat voor kleine kindjes onveilig maken, ... dat kan maar één ding betekenen De feestdagen staan voor de deur! Een periode van keuzes ook.

Thuis feesten of op restaurant? Waar op Kerstavond en waar op Kerstdag? En in welk gezelschap? Een echte of een valse kerstboom en wat gaan we er in hemelsnaam inhangen? Ga zo maar door. En dan zijn er nog de cadeautjes. Toch maar een geschenkenbon of een boek? Welk boek? Misschien is één van volgende drie boeken wel een goed idee voor een cadeau.

Gordon Ramsay, Wim Ballieu, Stefan Elias

Hoeftemand als Gordon Ramsay eigenlijk nog een introductie. Met zijn televisieprogramma's, sterrenrestaurants en kookboeken is hij alomtegenwoordig zoals dat heet. En waar de brulboei van over het water op televisie misschien mensen mag afschrikken is zijn laatste boek Koken als een Chef zo toegankelijk als kan zijn.

Overboord met alle tierlantijntjes, dit boek staat bol van de praktische tips, technieken, ingrediënten en bereidingswijzen. De verschillende hoofdstukken - 11 in totaal - zijn thematisch ingedeeld zodat je dit boek als een ware crash cursus kan beschouwen. Met een pil van 320 pagina's waarin zo'n 120 recepten de revue passeren, al dan niet vergezeld van een mooi plaatje, ben je al even zoet. Een cadeautje voor de ambitieuze thuiskok. Voor de 'slawraps met chilirundvlees' mag je mij trouwens altijd wakker maken.

Uitgeverij Van Dishoek
ISBN 9789000316168


Koken als een chef, Gordon Ramsay

Van een totaal andere orde maar zeker in het Gentse niet minder legendarisch is bakkerij Bloch. Zo'n 110 jaar was de bakkerij een vaste waarde in de Gentse Veldstraat en Stefan Elias werkte er niet minder dan 20 jaar aan de zijde van Jacques Bloch.

Eén jaar na 'Stefan Elias selecteert recepten van Jacques Bloch' is er nu het tweede deel van de trilogie met als titel 'Stefan Elias bakt feestelijke recepten van Jacques Bloch, de Gentse patissier', eentje die de lading volledig dekt.

Getrainde bakker of gelegenheidschef, het wat klassiek ogende boek kan ongetwijfeld iedereen bekoren. Valentijn, Sinterklaas, Pasen, Kerstmis... de mooi gedocumenteerde recepten voor deze en tal van andere feestelijke gelegenheden zullen je zonder enige twijfel veel plezier bezorgen. Voor de 'bakkers' onder ons dus.

Uitgeverij M.en.S media bvba
ISBN 9789081794312

Feestelijke Recepten van Jacques Bloch, Stefan Elias

Tevens uit Gent en opnieuw iemand die aan het bakken geslagen is, Wim Ballieu. Er was enige scepsis bij televisiekijkend Vlaanderen toen Ballieu een tijdje geleden zijn intrede maakte op de kijkbuis, inmiddels weten we zelfs niet meer wie dat televisieprogramma voor hem mocht presenteren. Operatie integratie geslaagd!

'Goe Gebakken, een haalbare taart' - een titel om jaloers op te zijn - is het tweede boek naar het gelijknamige televisieprogramma met Ballieu aan het roer en dobbert vlotjes rond in vertrouwde wateren, die van het betere bakplezier. Het is zonder enige twijfel het mooist vormgegeven boek van de drie waarbij de prachtige foto's van Piet De Kersgieter hand in hand gaan met de uitnodigende recepten. 't Is dat ik geen frietketel heb, anders was ik onmiddellijk aan die heerlijke oliebollen begonnen.
En dat zo'n boek / televisieprogramma maken een beetje kermis is mag blijken uit de foto's. Daar zit gewoon iemand met twee pintjes in haar handen.

Uitgeverij T.T.T.I bvba voor SBS Media Belgium
ISBN 9789081357425

Goe Gebakken, een haalbare taart, Wim Ballieu

Nog steeds meer dan het aanschaffen waard, het brunchboek van de gezusters waarvan de feel op en top goed zit. Cadeautjes voor mezelf? Het boek van Jonge Sla ontbreekt voorlopig nog in mijn kast. 't Is dat je het weet Kerstman.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...