zondag, februari 05, 2012

Zwarte Woud Cupcake met Dark Pearls

Cupcakes, het was een hype die volledig aan mij voorbij is gegaan. Geen ervaring mee en dat zou zo ook blijven, ware het niet dat ik vorige week de vraag kreeg aan de bak te gaan met de Dark Pearls van Jacques. Enige twijfel werd onmiddellijk weggevaagd toen bleek dat de inzet een dag in de keuken van de legendarische Comme Chez Soi was.

Luttele dagen later kreeg ik m’n Jacques chocoladepakketje toegestuurd en kon ik aan de slag. Wat het niet ging worden, cupcakes met van die stereotiepe, veel te zoete icing, dat stond op voorhand vast. Maar wat dan wel? De mogelijkheden werden gewikt en gewogen en toen viel mijn oog op de pot kersen die ik enige tijd geleden van mijn vader had gekregen. Handgeplukte kersen die sinds 2007 in een weckpot op likeur staan. Ik moet je niet vertelen hoe die likeur, laat staan die kersen, zo’n 4 jaar later smaken. Goddelijk! Chocolade, kersen en likeur... essentiële ingrediënten voor de iconische ‘zwarte woud taart’ uit de stille jaren 80. En wat als ik die op de barbecue zou maken, met een subtiele rooksmaak van kersenhout? Maar dat is voor later, eerst het beslag!

Jacques starterskit - Kersen op likeur

Nodig voor 12 stuks


125 gram boter op kamertemperatuur - 175 gram ultrafijne kristalsuiker - 2 biologische eieren - 200 gram zelfrijzende bloem - 2 eetlepels chocoladepoeder - 125 milliliter melk - 100 gram pure chocolade, gesmolten (Jacques Dessert Callets) Extra:  1/2 flesje kriekbier - 3 blokjes kersenhout.

Doen: 

- Verwarm de oven voor op 170° Celcius. Indien je net als ik een (gas)barbecue zou gebruiken, verwarm je deze ook voor, zelfde temperatuur. Plaats de papieren cupjes in de vorm. De barbecuefanaten mogen het kersenhout weken in het kriekbier.


- Boter en suiker in een ruime kom mengen tot deze licht en luchtig van consistentie is. Eén voor éen de eieren toevoegen, en deze goed mengen. Cacaopoeder en de bloem in de kom zeven en opnieuw goed mengen. Vervolgens de melk en de chocolade toevoegen en - u raadt het al - goed mengen. Met een keukenmachine is dit uiteraard een piece of cake, met de hand gaat ook, zoals u op de foto kunt zien.


Beslag in een handomdraai

- Het beslag verdelen over de 12 vormpjes. Standaard worden deze, naargelang het deeg, voor de helft gevuld. Omdat we hier een luchtig beslag hebben mag dit tot 2/3 van het cupje, zeker gezien de afwerking welke we in gedachten hebben. Zet de vorm in de oven / barbecue* en bak deze voor 20 à 22 minuten af.

* Indien je met de barbecue werkt dien je tevens het geweekte kersenhout toe te voegen. Dit zal na verloop van tijd zachtjes beginnen roken en een subtiel rookaroma aan de cupcakes geven.

Beslag in de cupjes


- Nadat je met een prikker gecontroleerd hebt of de cupcakes gaar zijn haal je deze uit de oven / barbecue, verwijder je de cakejes uit de bakvorm en laat je deze afkoelen op een taartrek.

Het bakken van de cakejes is slechts het halve werk. Hoe lekker ze ook mogen zijn, een echte cupcake die naam waardig verdient een heerlijke afwerking. In dit geval krijgen ze de 'zwarte woud behandeling'.

Nodig:

Kersen op likeur - 75 gram marsepein - 200 milliliter room - 20 gram suiker - bosvruchten - Jacques Dark Pearls. Extra: rond uitsteekvormpje, deegroller,  crème brûlée brander.

Doen: 

- Klop de slagroom met de suiker goed op, vul hiermee een spuitzak met ongekartelde spuitmond en zet deze weg in de koelkast voor later gebruik.

- Maak met een mesje voorzichtig een kuiltje in het midden van de cupcake. Je zal merken dat het een zeer luchtig cakeje is. Neem het cupje in je hand, voeg 2 theelepels van de kersenlikeur toe en draai het cupje rond zodat de likeur mooi wordt opgenomen door het cakeje. Voeg verder 3 à 4 gehalveerde kersen toe.

Kersen in de cupcake


- Het gat in onze cakejes gaan we netjes bedekken met marsepein. Rol de marsepein uit tot een dikte van ongeveer 2 millimeter en steek hier rondjes uit, groot genoeg om het met kersen gevulde gat te bedekken.

- Brand deze rondjes marsepein voorzichtig met een crème brûlée brander af (op bv de onderkant van een pan) en dek hier voorzichtig de kersen mee af.

Gebrande marsepein

De chocolade, de kersen en de kersenlikeur hebben we al, de allerlaatste fase van onze 'Zwarte Woud Cupcakes' is uiteraard de afwerking met de room, bosvruchtjes en Dark Pearls.

- Neem de spuitzak en spuit bolletjes room van verschillende grootte over de cupcake zodat de marsepein volledig bedekt wordt. Op de plaatsen waar de verschillende toefjes room elkaar raken kan je kleine bosvruchtjes naar keuze plaatsen. Werk verder af met de heerlijk krokante chocoladeparels van Jacques.

Afgewerkte cupcake in de sneeuw

Een dezer dagen kan er op facebook op de foto van deze 'Zwarte Woud Cupcake' gestemd worden, met een workshop in de keuken van Comme Chez Soi als prijs. Jullie stemmen tellen voor de helft van de punten en ik kan ze ongetwijfeld gebruiken. Wordt vervolgd!

3 opmerkingen:

Catweazle zei

Al mijn favorieten dingen in 1 klein hapklaar zaligheidje!

Sid Frisjes zei

't internet is nog kapot en er staat er nog eentje :-)

Ruth zei

Indrukwekkend en mooi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...