zondag, januari 29, 2012

Zelf zeezout maken

Toen ik vorig jaar op een Amerikaanse site als bij toeval terecht kwam bij een tutorial om zeezout te maken was ik direct verkocht. Probleem natuurlijk is dat Turnhout niet aan de kust ligt en bijkomend is er nog de kwaliteit van ons zeewater dat mogelijk wel eens te wensen overlaat. Het projectje werd opgeborgen tot die dag dat het mij ter ore kwam dat Aque Divina gebotteld zeewater zou verkopen.

Zelf zeezout maken is een werkje van niets. Het vervelendste is misschien het zeven en filteren van het vers geoogste zeewater, een klusje dat je dankzij het gebottelde gastronomische zeesap niet eens zelf moet doen. Rest je enkel nog het zeewater te koken.

Gastronomisch zeesap - Aqua Divina

Omstreeks kwart na elf deze ochtend ging twee liter zeewater in de purperen Le Creuset en werd het aan de kook gebracht. Gaandeweg zie je het water verdampen en blijft er op de zijkant van de pot al een licht zoutresidu achter. Op amper twee uur is zowat al het water weg en hou je op de bodem een prachtig zilte schat over.

Puur zeezout

Vervolgens met een houten lepel goed al het zout van de kanten van de pot schrapen. Niet vergeten te proeven want het fijne zeezout is ongelofelijk lekker. Omdat het nog licht vochtig is dien je het zout nog een dag of drie in een kommetje op kamertemperatuur te bewaren om het laatste beetje water de kans te geven om weg te trekken.

Huisgemaakt zeezout

Zelf zeezout maken, het is niet alleen een mooi projectje, het is ook nog eens heel simpel. Het resultaat zal zich binnen enkele dagen laten smaken. Op restaurant een stukje brood met zeezout eten, 't iets dat ik thuis misschien ook wel eens ga doen nu.

10 opmerkingen:

kelly zei

zalig!! ga ik zeker proberen! ik ben zot van de zeezoutbroodjes @ fiskebar!

Sid Frisjes zei

Volgende stap, extra smaak toevoegen aan het zout (citruszestes ofzo)

Doornroosje zei

Een mooi projectje inderdaad, waar blijf je ze toch altijd halen?!

Sid Frisjes zei

Mja, zeewater in flessen... dan kan ik niet anders dan er iets mee doen natuurlijk.

Ruth zei

Mooi! Tof idee!

Culina Salmonella zei

Hoe ver ben je heen? Dat zeesap kost 1.87 p/l plus de benodigde energiekosten.Duur zout.
Je kunt ook Atlantisch fleur de sel nemen want lekkerder smaakt.Als je dat een beetje kritisch inkoop ben je klaar voor 3.50 voor 80 gram.
Wist je dat de Rijn en de Maas in de Oosterschelde monden? Het einde van Europa's riool. Lekker gezond.

Sid Frisjes zei

Wacht, stond er hier ergens dat dit iets van de goedkoop was? Dacht het niet. Gewoon, plezant projectje om doen. Ieder z'n wobby

Jan Willem zei

Werkt prima met (schoon) Oosterschelde water. Leuk idee, het voordeel voor mij is dat ik er maar 5 min. voor hoef te lopen. Als je filtert met een brita waterfilter is het schoon. Ik koop geen zout meer. Bedankt voor het idee.

Sid Frisjes zei

Hey Jan Willem,

Dan heb jij geluk hoor. Zoals een kritische geest eerder al zei zijn de flessen zeewater niet goedkoop. Jouw manier is natuurlijk zo goed als gratis...nice!

Henk zei

Ik haal mijn zeewater ook vlakbij huis, uit de Oosterschelde.
Verdampen: dat doe ik in de wintermaanden bovenop de CV, in een grote ovenschaal. Water laten verdampen doe ik toch al, om de luchtvochtigheid iets te verhogen.
(Wel filtreer ik het zeewater, en kook ik het even: ca 15 minuten)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...