donderdag, januari 05, 2012

Culinair 2012 – zelf zeezout maken!


Wegens terminaal onhip doen we in 2012 niet meer aan 'goede voornemens'. Maar plannen smeden mag hopelijk nog wel, niet? En dan bedoel ik niet afvallen en sporten, maar zelf zeezout maken bijvoorbeeld.

Jaloers ben ik zodra ik op het internet nog maar eens op een blog stoot waar de foodie van dienst zelf zeezout maakt. Geen idee waar die mensen hun water uit de zee scheppen, maar ik zie mezelf nog niet direct een bidon of twee water uit onze vervuild ogende Noordzee halen. Een jammere zaak want er is niets zo gemakkelijk dan zeezout maken, en naar’t schijnt is het ook nog eens super van smaak. Je begint met het zeewater een keer of twee door een neteldoek te gieten, het gezeefde vocht zachtjes aan de kook brengen en vervolgens laten pruttelen tot er van water geen sprake meer is.


Gebotteld zeewater, foto © Herman Ricour

Het initiatief van Aqua Divina om gebotteld zeewater van de monding van de Oosterschelde op de markt te brengen, gezuiverd en gerevitaliseerd en bijgevolg ontdaan van alle mogelijke vetzakkerij, kan ik alleen maar toejuichen. Ideaal om allerhande gerechten met zeevruchten mee klaar te maken, en … zeezout natuurlijk! Het stappenplan van het in Yerseke gevestigde Aqua Divina richt zich in eerste instantie op de Horeca en vervolgens op de supermarkten. Over een mogelijke komst naar de mekka van de gastronomie, de Belgische markt dus, lopen momenteel de eerste gesprekken. Fingers crossed!

En dan krijg je natuurlijk ook de sceptici die vragen waar gebotteld zeewater in hemelsnaam goed voor is, als je dat evenzeer zelf kan gaan ‘oogsten’. Stellen ze zich die vraag eigenlijk ook bij de verkoop van ‘plat water’? Dat komt namelijk ook perfect drinkbaar uit het kraantje en de verkoop ervan is in onze contreien in mijn ogen dan ook een helemaal van de pot gerukt iets. Mijn gedacht hé.

1 opmerking:

Sarah zei

Mijn gedacht ook!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...