maandag, januari 16, 2012

Winters eenpansgerechtje

Gisteren werd ‘Verlooren Mondagh’ – het feest van de appelbollen en worstenbroden zeg maar - gevierd op de Turnhoutse Grote Markt. Voor het derde jaar op rij stond Qlinaria er ook met een standje. In de aanbieding hadden we een kleine selectie jeneverkes, Jägermeister, advocaat, Amaretto, Grand Marnier, koffie en cava. Zo rond de klok van zes uur ’s avonds was zowat alle ‘korte drank’ uitverkocht en daarvoor moesten we zelf niet eens al te fel mee borrelen. Een extra fles Jägermeister was wenselijk geweest maar hey, voor de rest goed ingekocht denk ik dan.

Diegenen die bij de koude temperaturen de innerlijke mens eerder met iets hartelijks wensten te sterken konden uiteraard ook aan onze stand terecht voor een hapje. Er was een niet te versmaden erwtensoep met rookworst, een kreeftensoepje en een heerlijke bospaddenstoelensoep, allen geserveerd met een lekker stukje vers brood.

Gezien Turnhout een Hert in haar stadslogo heeft konden we niet anders dan ook nu een hertenragout te serveren. Geen eenvoudig gerechtje trouwens. In eerste instantie is het niet van de poes om ’s nachts in het stadspark met een katapult of pijl en boog – de buren weet u wel - een hert te schieten. En eens daarin geslaagd is het een helse klus om die verse buit over het hekwerk te tillen. Dat Walter Van den Broeck aan die tour de force maar eens wat aandacht besteedt.

En dan was er nog een winters eenpansgerechtje. Jammer genoeg geen foto’s maar het receptje kan misschien iets goedmaken.

Nodig:

10 kg aardappelen, in blokjes gesneden en geblancheerd
5 kg melkbig, vlees in blokjes gesneden
2 kg champignons, in 4 gesneden
2 kg pastinaak, geschild en in blokjes gesneden
1 kg rode ajuin, in blokjes gesneden
1,5 kg spruiten, geblancheerd en gehalveerd

Doen:

Je neemt een 8-hoekige pan met een doorsnede van 1 meter uit de keukenlade en zet deze op een flink uit de kluiten gewassen gasbekken. Het midden van de pan warm laten worden en royaal olijfolie toevoegen. Zodra deze warm is de aardappelblokjes toevoegen – eventueel in twee keer – en deze aanbakken. Kruiden met zout en optioneel ook peper. De aardappelen naar de kant van de pan versassen en het procedé herhalen met de andere ingrediënten. Het ‘omhusselen’ van de groenten/vlees gaat nog het makkelijkst met een paletmes uit de betere doe-het-zelfzaak. Hiermee is het kinderspel om ze tijdig naar de kant van de pan te versassen.

Zodra alles voorgegaard is heb je rondom de ganse pan een mooi assortiment producten welke je in het centrum mooi kunt mengen. Makkelijk zat, heerlijk bij koude temperaturen en in no time uitverkocht! Nee, die carrière in de keuken van het leger ben ik maar mooi mislopen.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...