zaterdag, mei 28, 2011

Makreel & Buikspek

De vriendelijke Fabienne stuurde me een mailtje met de vraag of ik geen gerechtje in elkaar wou boksen waarin zowel vis als varken voorkwamen. Het budget voor 4 personen mocht vervolgens niet meer dan 20 € bedragen. Lijkt onoverkomelijk, maar als je een beetje uitkijkt valt dat geweldig mee. Ik heb een halfslachtige poging ondernomen en vond het resultaat, goed om te erveren als voorgerechtje, goed meevallen.

Nodig:

1 blok Breydelspek - 3.65 €
1 Gerookte makreel - 2,18 €
Bio Komkommer - 2,49 €
1 middelgrote wortel - 0,12 €
200 gr Yoghurt - eigen kweekcultuur en dus gratis
1 el Gegaarde mosterdzaadjes - 1,65 €
Marc de Champagne azijn - 3,65 €

Doen:

Voor de hangop, de yoghurt een dag voordien in een met een neteldoek bekleed vergiet. Plaats eventueel een gewicht op de neteldoek zodat het vocht nog beter uit de yoghurt kan, en zet weg in de koeling.

Snijd het buikspek in staafjes van gelijke grootte, verwarm een pan op het vuur en kleur de zijden van het spek kort aan op een hoog vuur. Uiteraard is vetstof in de pan niet nodig. Doe de spekstaafjes in een ovenschaal en zet +/- 45 minuten in een voorverwarmde oven op 60 ° C. Schil de komkommer met een dunschiller in flinterdunne reepjes, dep voorzichtig droog, maak er mooie rolletjes van en zet koud weg. Schil de wortel met een dunschiller in flinterdunne reepjes en steek hieruit rondjes. Deze rondjes in een plastic container doen, bestrooien met een weinig keukenzout, de azijn van marc de champagne en een uurtje koel wegzetten. De gerookte makreel (uiteraard kan je verse makreel zelf roken in een rookpan of barbecue, later meer daarover) van het vel ontdoen, voorzichtig fileren en portioneren in mooie stukken. Opgepast voor graten.

De wortelschijfjes, de makreel en het buikspek willekeurig op het bord plaatsen. De komkommerrolletjes een plaatsje geven, dotjes van de hangop van yoghurt op het bord spuiten en afwerken met de gegaarde mosterdzaadjes. Smakelijk.

De volle smaak van de gerookte makreel en het kruidige en zoutige spek combineert geweldig met de acide smaak van de yoghurt en de frisse knapperige groentjes. De gegaarde mosterdzaadjes geven het gerechtje extra pit. Lekker!

3 opmerkingen:

fabienne zei

Merci Yves pour cette interprétation savoureuse. Je suis heureuse que vous ayez pris du plaisir à participer à ce petit jeu et à déguster avec une bonne bière ;-)
A bientôt sans nul doute pour d'autres jeux savoureux.

Marie Claire saint maux zei

très joli, bravo
marie claire avec http://undemisieclederecettes.blogspot.com/2011/05/filets-de-hareng-terre-et-mer.html
sorry ik heb de nederlands taal vergeten

Carla zei

Oei, wat een mooie gerechtjes zeg, het water loopt me in de mond.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...