woensdag, november 25, 2009

3 x Garnaal

En met garnaal bedoel ik uiteraard onze goede vriend de grijze garnaal. Omdat ik altijd wel te vinden ben voor een kooksessie met Felix Alen, en bij uitbreiding een weekendje Waddenzee, toch maar iets in elkaar gestoken waarin deze kleine grijze rakker 3 maal de hoofdrol mag spelen. Driewerf hoera denk ik zo, maar eerst een half uurtje garnalen pellen.De eerste bereiding is een frisse garnaalsalade die je makkelijk als amusehapje kan serveren. In dit geval maakt het echter deel uit van een weldoordacht groter geheel.

Nodig: 200 gr grijze garnalen, zestes & sap van 1 limoen, enkele blaadjes munt, enkele blaadjes koriander.

Doen: Munt en koriander fijnhakken en samen met de zestes van de limoen mengen onder de garnalen. Naar smaak limoensap toevoegen en eventueel nog wat munt of koriander.


Bereiding twee, garnaalboter, is zowaar nog simpeler dan de frisse garnaalsalade. Altijd lekker (verrassend) om op een toastje te smeren en multi-inzetbaar.

Nodig: 50 gram garnalen, 50 gram ongezouten boter, snufje cayennepeper.

Doen: Garnalen pletten in een vijzel en mengen met boter en cayennepeper. Door een fijne zeef duwen en koel wegzetten. Dit kan je makkelijk in grotere hoeveelheden maken, oprollen in een beetje zilverpapier en bewaren in de vriezer voor later gebruik.
Laatst aan bod maar daarom niet minder belangrijk, een pittig garnaalpompoensoepje. Met de soep begin je best eerst, dan kan je bovenstaande kleine bereidingen tussendoor maken en verlies je geen tijd.


Nodig: 500 gr pompoenvlees, 500 gr garnalenpantsers en -koppen, 1 middelgrote ui, 1 rode peper, 1 teentje knoflook, 70 gr tomatenconcentraat, 2 dl droge witte wijn, 1 1/2 liter bouillon of visfumet (indien mogelijk vers), peper, zout, olijfolie, flinke scheut Cognac.


Doen: Pompoen, ajuin, rode peper en knoflook fijnsnijden en in olijfolie fruiten in een soeppot. Garnalenpantsers en -koppen toevoegen en goed omroeren. Cognac toevoegen en flamberen. Om veiligheidsredenen doe je dit best niet onder je dampkap. Tomatenpuree toevoegen, omroeren en en even laten sudderen om de zure smaak te laten wegtrekken. Witte wijn en bouillon toevoegen, aan de kook brengen en 20 minuten laten sudderen op een laag vuurtje. Mixen, door een puntzeef passeren en klaar.
Serveer de mildpittige soep met de garnaalsalade en een lekkere toast met smeuïge garnaalboter. Het frisse van de limoen en de munt combineert geweldig met het scherpe van de rode peper. Je kan je garnalen dan ook perfect aan je soepje toevoegen.

Omdat ik van geen ophouden weet misschien nog een extraatje om je soepje helemaal af te maken. Breng 200 ml room aan de koop met +/- 100 gr garnalenpantsers. Zeef en laat afkoelen. Klop de garnalenroom op, serveer het soepje in een espressotas en vul aan met een toefje room. Garnappucino!

6 opmerkingen:

Luigi Il Gambero zei

Het water komt me in de mond! Lekker!

Sarah zei

Nice! Dat eerste hapje kan ik bevestigen: heerlijk!

Sid Frisjes zei

@ Luigi: en dan heb je het nog niet geroken.... hmmm

@ Sarah: toen jij het geproefd hebt zat de koriander er nog niet onder, die toch ook nog voor een aangename subtiele toets zorgt.

rozebril zei

Wauw! Als jij niet in de finale zit weet ik het niet meer... Ik begin me ineens heel erg te schamen voor mijn "simpele" gerechtjes :-)

Sid Frisjes zei

Tut tut, simple does it... die 'garnalensalade' bij de soep is bezwaarlijk moeilijk te noemen, om van die boter nog maar te zwijgen.

Ach, laten we hopen dat tien receptjes rond binnenkomen, dan zijn we allemaal een beetje winnaar.

food fan zei

Hiermee lijk je wel kans te hebben om te winnen. Ziet er heerlijk uit en kan zo op een menukaart. Succes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...