zondag, januari 11, 2009

Ben Roche (USA) - The Flemish Primitives


Het uitgebreide verslag van The Flemish Primitives in Brugge beginnen we met Ben Roche, chef-patissier in restaurant Moto in Chicago, waarschijnlijk het meest vernieuwende restaurant van de Verenigde Staten. Zo wist hij te zeggen dat je in het restaurant de keuze hebt tussen een 10- en een 20-gangen menu. Bij wijze van amuse mag je de menukaart zelfs opeten. Restaurant Moto voor u samengevat in drie woorden? Innovative, fun en delicious.

Roche, geprogammeerd vlak na de middagpauze, schudde de zaal onmiddellijk wakker. Zijn presentatie was een mix van comedy en experimenteel koken met hoog rock and roll gehalte. Roche nam geen plaats achter het fornuis maar hij had wel enkele filmpjes voorbereid. Dat bleek direct het veiligste gezien zijn stijl van koken.

Aan de hand van enkele voorbeelden liet Roche zien wat de mogelijkheden zijn met een hotdog. Ingrediënten zijn voor hem architecturale tools, the sky is the limit. De klassieke hotdog, bestaande uit een broodje, gegrilde worst, ui, tomaat, "sweet pickle relish" en mosterd is lang niet zo klassiek als Ben Roche hem onder handen heeft genomen.
* Nachos & Salsa - De worst in stukjes snijden en grillen, als het even kan met een flink uit de kluiten gewassen brander. Voor de salsa de tomaat, ajuin, pickle relish en de mosterd mixen. Het hotdog broodje doormidden snijden, plat rollen met een deegroller en er driehoekjes uit snijden. Deze kort frituren en voila, de nacho's & salsa zijn een feit. Zelfde producten, totaal ander resultaat.

* Hotdog Popcorn - Ideaal als je naar de cinema gaat en niet weet wat te kiezen, een hotdog of popcorn. Worst en ajuin grillen, zelfs verbranden. (in het filmpje met een zo mogelijk nog grotere industriële brander). Dit vervolgens in een pot doen en overgieten met een smaakneutrale olie. Deze olie verhitten zodat die goed de gegrilde smaak van ajuin en worst opneemt, zeven en laten afkoelen. De overige ingrediënten drogen en in een blender tot poeder verwerken. De "hotdogolie" met een plantenspuit voorzichtig over de popcorn spuiten en kruiden met de rest van de ingrediënten.

* Voor de zoetebekken onder ons liet Roche zien hoe een hotdog te maken die je als dessert kon eten. Een cartoonhotdog noemde hij het. Het broodje was een spongecake, de worst bevrozen aardbeiensorbet. Munt en pistache stelden de pepers voor, voor de tomaat gebruikte hij terug aardbei. Een mengeling van zure room en peer ging dan weer door voor mosterd.

* En dan passeerde er nog een Mexicaanse hotdog waarin een tacobroodje, zure room, chorizo, salsa en gesmolten kaas de hoofdrol speelden. Ook hier volgde een dessertversie van, op zicht identiek als het origineel alleen met andere ingrediënten: Tortilla, limoen cheesecake, spicy chocolade, aardbeienmuntsalsa. De kaas was een middels vloeibare stikstof diepgevrozen sorbet die over het geheel werd geraspt.

Innovatief, fun en delicious blijken ook de perfecte woorden om de presentatie van Ben Roche te beschrijven. Als we ooit eens in de buurt van Chicago zijn gaan we zeker langs restaurant Moto. Voorlopig moeten we het echter met youtube stellen.

2 opmerkingen:

E. Stilker zei

Pretty sick! (in a good way!)

Anoniem zei

We love hotdogs

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...