woensdag, februari 10, 2016

Ferran Adrià: Notes on creativity - Marres Maastricht

Hij komt naar Nederland, de legendarische chef-kok Ferran Adrià van het al even legendarische restaurant El Bulli. Noteer 18 maart 2016 alvast in je agenda, want dan zakt de chef af naar Maastricht voor de speciaal aan hem gewijde tentoonstelling Ferran Adrià: Notes on Creativity. Deze tentoonstelling loopt van 10 maart tot en met 3 juli 2016 en is exclusief te zien is in Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht.
 
Ter gelegenheid van zijn komst organiseert Marres een reeks van activiteiten en ontmoetingen: cookouts in de wijk, meet en greets voor studenten en ontmoetingen met jonge kooktalenten. Op zaterdag 19 maart is er een uniek, exclusief diner, waarop bekende chef-koks die schatplichtig zijn aan Adrià – en bij elkaar goed zijn voor negen Michelin sterren – hun krachten bundelen.
 
 
 
De tentoonstelling: honderden tekeningen, kleimodellen en de soep-geur-lepel
 
Verwacht je aan honderden tekeningen, kleimodellen, foto’s, spraakmakende gerechten, prachtige menu’s, bijzonder serviesgoed – zoals de soep-geur-lepel – en opmerkelijk kookgerei. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een speciaal ontworpen spiegelzaal met een eindeloos landschap van meer dan honderd zwevende eetobjecten: glazen tumblers in alle mogelijke vormen, metalen amuseplaatjes, leistenen en glazen borden en plasticines, die de grootte van een gerecht aangeven. Ook de films Cooking in Progress en 1846 komen hier aan bod.
 
Enkele jaren geleden liep ik als bij toeval de tentoonstelling El Bulli: Ferran Adrià and the Art of Food binnen in het Londense Sommerset House. Amper vijf uur bleek de tentoonstelling geopend, en een half uurtje na mijn toerkomst stond ik al oog in oog met Ferran. Zelden starstruck, maar toen even wel. Om maar te zeggen dat die tentoonstelling in Maastricht ook dik de moete gaat zijn. Ik voel dat er een daguitstap zit aan te komen.
 
 
 
Uniek diner: negen Michelin sterren bijeen
 
Marres organiseert op zaterdag 19 maart rond Adrià’s komst een ongekend, spectaculair en uniek fondsenwervingsdiner. Sterrenkoks voor wie Adrià een belangrijke inspiratiebron is geweest, zullen dit uniek diner bereiden, dat zal bestaan uit tien gangen. Het gaat om de sterrenchefs Jonnie Boer (De Librije, Zwolle, drie Michelin sterren), Sergio Herman (The Jane, Antwerpen, twee sterren), Hans van Wolde (Beluga Loves You, Maastricht, twee sterren), Margo Reuten (DaVinci, Maasbracht, twee sterren) en het grote, nieuwe patisserietalent Marieke Harkema. Er zijn nog enkele plaatsen voor € 1.000,00 per stoel beschikbaar. Niet direct voor mijn portefeuille denk ik dan. De opbrengst gaat naar een innovatief scholenproject van Marres over de zintuigen. Voor informatie en reserveringen: dinerferranadria@marres.org.
 
 

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...