vrijdag, januari 16, 2015

Voorstelling Forest Dry Gin - Upper Room Bar, The Jane

Het vergt lef om een nieuw product voor te stellen in de Upper Room Bar van The Jane in Antwerpen, al was het maar dat de kans niet gering is dat je overklast wordt door het uitstekende niveau dat de keuken- en barbrigade er elke dag opnieuw weet te halen.
 
Niets van dat alles bij de voorstelling van Forest Dry Gin, de nieuwe door de vier seizoenen geïnspireerde Belgische gin, een creatie uit de hoge hoed van Jurgen Lijcops. Zowel  de 'Autumn', met toetsen van peer, mandarijn en lavendel,  als de 'Winter' die sterk neigt naar jeneverbes, citrus en kruiden bleven moeiteloos overeind.

Forest Dry Gin - The Jane, Upper Room Bar

Kregen we als eerste voorgeschoteld, de Forest Autumn met Mediterraanse kruiden, rasp van cedercitroen en Fever Tree Mediterranean Tonic. Hierbij volgde een puike starter, 'rilette van makreel, zoetzure ansjovis, geitenkaas en olijf'. Een mooie combinatie waarbij de sterk geurende kruiden van de  gin tonic hand in hand gingen met het zwoele nazomer gerecht. Autumn indeed!

Rilette makreel, ansjovis, ... The Jane, Upper Room Bar
 
Schuif je bij Nick Bril en Sergio Herman aan de dis, dan krijg  je ten gepaste tijde een heerlijke Zeeuwse creuse voorgeschoteld. In ons geval met een 'ceviche van duindoornbes en avocado'. Zilt, zacht en fris. Voor de Forest Dry Gin met winters signatuur had barman Paul Morel een passende creatie voorzien. In een schaaltje serveerde hij deze gin met een al even frisse ijspastille waarbij toetsen van jonge den en bergamot het wintergevoel versterkten.

Op datzelfde elan ging de barman extraordinaire verder om het kruidige gerecht met 'zeewolf, kokkels, curry en kikkererwten' te counteren. Opnieuw Forest Winter in het glas maar deze keer met Indische kruiden, specerijen en zoethout. De bijhorende tonic was de mij onbekende Goldberg Tonic.
 

Vergeet Italië! Als ik nog slechts één Italiaans geïnspireerd gerecht in mijn verdere leven mag binnenlepelen, dan graag deze 'ragout van ree met paddestoelen en risotto'. Sprakeloos, en dan was men nog niet royaal truffel over het bord komen raspen. Allicht de invloed van de Italiaanse chef Davide Mazzoni die boven in de potten roert. Er zijn zo van die gerechten die je lang bijblijven en dit is er wat mij betreft eentje van!


Ragout van ree, paddestoelen... The Jane, Upper Room Bar

Collega Kris en ik 'shareden' nog een bordje met mooi gebakken stukken 'Wagyu, aardappel, miso en fijne groenten'. In het glas de felgesmaakte en exclusief in The Jane te verkrijgen Goudenband 2004 van Liefmans. Iets waarvoor ik zo zou terugkeren. Die Goudenband maar ook de Wagyu.
 
Over het dessert met 'chocolade, bloedappelsien en zoethout' als belangrijkste componenten zou ik pagina's kunnen vullen. Lepel na lepel intens genieten om vast te stellen dat de rode chocolade smaakbom doet wegdromen naar de chocolademousse van mijn moeder. Uiteraard zachter van structuur en qua vorm de perfectie zelf, maar de smaak... die deed vermoeden dat de heren Bril en Herman in de keukenkast van ons ma gerommeld hebben. Zalig.

Chocolade, bloedappelsien en zoethout - The Jane, Upper Room Bar

Van dit bezoekje onthouden wij drie dingen. Dat het verdraaid goed toeven is in die Upper Room Bar. Dat er dringend werk gemaakt moet worden van een etentje op het benedenverdiep en dat België er twee fantastische gins bij heeft met nog eens twee extra in het aantocht!

The Jane, Upper Room Bar

Van de gelegenheid maakten we uiteraard ook gebruik om in het bijzijn van nieuwbakken brand ambassador en allround nice guy Jef 'El Jefe' Berben beide gins puur te proeven. Licht troebel van uitzicht stelden we vast, te wijten aan het hoge percentage etherische oliën.

 'Winter' wist mij puur het meest te bekoren. Dankzij of  ondanks het stevigere alcoholpercentage,(45° tov 42° voor Autumn) dat laat ik voor de gelegenheid even in het midden. Zelf bepalen welke van de twee (en op termijn vier) gins je voorkeur geniet? Dat kan door op de boom achteraan het etiket te wrijven waarna het smaakaroma van de gin vrijkomt. Een primeur in België!

Forest Dry Gin
Verkrijgbaar bij cavisten
richtprijs 44,95 €

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...