donderdag, mei 08, 2014

Zelf fruit drogen - de Week van Groenten en Fruit

Wist je dat het nog tot zondag 'de Week van Groenten en Fruit' is? Deze gezonde week werd ingeroepen door de vrienden van All Day Long ter promotie van - hoe raadt u het - een gezondere manier van eten. Is zo'n campagne nodig? Jawel, want de gemiddelde Belg eet nog altijd te weinig groenten en fruit. Voor het goede doel springen wij met plezier mee de gezonde kar op!
 
All Day Long - Week van Groenten en Fruit
 
Dat fruit en groenten gezond zijn weet iedereen, maar zo rond de klok van 10, 16 en 21 uur - de klassieke snackmomenten zeg maar - zijn we eerder geneigd om ons tegoed te doen aan allerlei ongezonde snacks zoals chocolade of chips. Volledig te begrijpen trouwens want die dingen zijn verdraaid lekker. Gezond? Dat is iets anders!
 
In de lokale supermarkt hebben we ooit een moeder haar bengel paprika chips weten aanpraten, omdat ze dan toch op zijn minst groenten gegeten zou hebben. Om nog maar te zwijgen van de dame die haar kroost een soortement aardbeiensnoepje meer naar school gaf omdat ze al zo weinig fruit eten. Euhm, really!!
 
Een tijdje terug hebben we een 'dehydrator' aangeschaft, een toestel dat niet meer of minder doet dat producten uitdrogen. Sindsdien maken we zo onze eigen knabbels, maar dan wel een gezonde variant! Geen dehydrator  in huis, dat mag geen probleem zijn, een oven neemt de taak van het drogen perfect over.
 
All Day Long - Week van Groenten en Fruit

Wat heb je nodig om zelf een gezonde snack te maken? Laat je fantasie de vrije loop gaan! In dit voorbeeld gebruik ik zoete appels, maar waarom probeer je het eens niet met rode biet, banaan, ananas, perzik,... noem maar op.
 
Nodig: 4 appels (naar keuze), sap van een halve citroen, klokboor, evt een mandoline of snijmachine, zoniet een scherp mes.
 
Doen:
 
- Verwijder het klokhuis van de appel met behulp van een 'klokboor'.
 
- Snij de appels met behulp van de mandoline in gelijke schijfjes en besprenkel deze met citroensap. Dit voorkomt dat je appels verkleuren al vind ik dat zelf afsoluut geen probleem.
 
- Droog de appels (naargelang de dikte van de schijfjes) gedurende 5 à 7 uur op 70 ° Celcius. Naargelang de dikte van de schijfjes zullen je appelchips krokant, dan wel 'chewy' zijn.

- Onze tip? Maak op een druilerige vooravond of tijdens het weekend een grote portie klaar. Dat is evenveel (of weinig) werk en je hebt er langer geniet van.
 
- Bewaar de appelschijfjes in een luchtdichte pot (bv een weckpot) en tast toe op die snackmomenten wanneer je een klein hongertje voelt opkomen. Een stuk gezonder dan chips of chocolade en een pak lekkerder.

All Day Long - Week van Groenten en Fruit

De appelschijfjes zijn niet enkel lekker om te snacken, je kunt ze verwerken in je ontbijt (met yoghurt of in muesli), je kunt er zelfs een salade of dessertje mee pimpen. Lekker toch!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...