woensdag, september 04, 2013

Qlinaria op het BK BBQ 2013

Zoals je hier al kon lezen vond op 25 augustus in Oostende het Belgisch Kampioenschap Barbecue plaats. Mijn barbecueteam Qlinaria tekende na rijp beraad voor de vierde maal present en keerde een pak ervaringen en een 9de plaats in de eindrangschikking huiswaarts. Dat er foto's werden getrokken lijkt me een evidentie. Ik hou het hierbij bij de meest relevante, namelijk een teamfoto en een foto van de verschillende gerechtjes met een woordje uitleg.

BK BBQ 2013, Qlinaria - Team

Zoals steeds start de wedstrijd met het inleveren van een visgerechtje. Geen idee wie er zat te slapen toen de vis voor het kampioenschap gekozen diende te worden, maar het werd dus 'langoustine'.  De laatste keer dat ik keek niet direct een vis, laat staan dat je veel kanten uitkunt met dit fragiele beestje.
 
Een kort gegrilde langoustine - veel heeft het beestje echt niet nodig - daar ga je natuurlijk geen potten mee breken dachten wij zo. Dan maar creatief voor de dag komen. We bakten een broodcupje en serveerden daarin een smaakvol soepje van 'het afval' dat we in een 'dutch oven' op de bbq lieten garen. We rookten een tartaar van langoustines koud over appelhout en poften aardappels welke we als basis gebruikten voor een karnemelkpuree. Ook de krokante vel van de pladijs kwam van de barbecue, net als het krokantje bij onze tartaar. Dat we garnalenkoppen op de Green Egg droogden, en hiermee een crumble en een olie maakten zal ik even achterwege laten voor iedereen denkt dat we zot zijn geworden. In ieder geval, veelzijdig aan het werk dus!

BK BBQ 2013, Qlinaria - Langoustine

Als tweede dienden we een bereiding met kip in te leveren. Het beest werd vakkundig gefileerd, de filet netjes bijgesneden, er werd een rollade gemaakt, de sot-l'y laisse apart gegaard, krieltjes op de barbecue gegaard, pijpajuintjes en verdere garnituur gegrild... toch ook redelijk barbecue denk ik dan.

BK BBQ 2013, Qlinaria - Kip

Ook voor het varkensgerechtje werden verschillende registers open getrokken. Het varken werd in zijn geheel gegaard en gerookt nadat het geïnfuseerd was met een palm/pekel mengeling. Uitjes werden op de barbecue gegaard, bloemkoolroosjes en romanesco in papillot gegaard en er kwam een barbecuesausje op basis van palm en een picklesmayonaisse aan te pas.  Er werden ook nog uitjes op de barbecue krokant gebakken en geserveerd als crumble en poeder. Gekkenwerk!
 
BK BBQ 2013, Qlinaria - Varken

Soms mag het ook wat meer basic zijn hoor, daar doen we niet moeilijk over. Een entrecote aankorsten op de barbecue en deze langzaam verder garen terwijl hij een mooi rookjasje krijgt bijvoorbeeld. Doe daarbij een gegrild slahart, bierhop gerookte kerstomaatjes, een eetbare frietzak met barbecuefrietjes, een spiesje met zwezeriken en een verse béarnaise. Belgischer kan haast niet.

BK BBQ 2013, Qlinaria - Runds

Laat onze patissier los op een barbecue en die doet de gekste dingen. Crumbles, meringues, cakes, suikerwerkjes, gegrilde vruchten, gerookte vruchten, chocolade. De crumble als strand, het cakeje als zandkasteel, een echte bloem zowaar, een chocolade mossel... Een ode aan Oostende met andere woorden.

BK BBQ 2013, Qlinaria - Dessert

Fijn kampioenschap, blij dat we er terug bij waren. Laat mij de laatste zijn die het oneens is met de exquise verzameling chefs welke in de jury zetelden. Zolang ze er zich maar van bewust zijn wat een beetje fanatiekeling op een barbecue allemaal tevoorschijn kan toveren. En laat nu blijken dat daar net lang niet elke mooi met sterren gedecoreerde chef zich in de verste verte van bewust geweest zijn. Getuige daarvan een in mijn ogen redelijk misplaatste opmerking bij de prijsuitreiking van de juryvoorzitter, "Onze focus lag op het hoofdbestanddeel, in mindere mate op de garnituur die al dan niet van de barbecue kwam". Al dan niet van de barbecue? Dat lijkt mij op zo'n kampioenschap toch een vereiste, niet? En volgend jaar het dessert terug vol laten meetellen, het is een categorie als een ander!

2 opmerkingen:

Unknown zei

By Jove! En met deze gerechten kwamen jullie niet hoger dan de 9e plaats? Ongelooflijk!

Sid Frisjes zei

Nog straffere gasten die andere teams hé... En smaak zie je natuurlijk niet op een foto :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...