maandag, november 05, 2012

Maple Syrup

Als je Canada bezoekt is er één ding wat je absoluut geproefd moet hebben en dat is zeehond. Nee wacht, esdoornsiroop ofwel 'maple syrup', dat moet je geproefd hebben. Schattige zeehondjes neerknuppelen... waar zijn die Canadezen in hemelsnaam mee bezig.

Tijdens onze wandeling door Old Town Montréal was één van de haltes Maple Delights, een winkel / eetgelegenheid / museum. Als we ergens iets zouden leren over esdoorsiroop, dan was het hier wel, in de thuishaven van het stroperige goedje.
Maple Delights

Esdoornsiroop wordt gemaakt door het sap van de esdoorn in te koken. Naargelang het vocht dat je laat verdampen zal je een sterker geconcentreerde siroop kriijgen, zowel in smaak als in kleur. In het museumgedeelte in de kelder stonden ons een drietal proevertjes te wachten, waar ieder zijn favoriet uit wist te kiezen. In mijn geval was dat de minst ingekookte siroop, de meest subtiele van de drie.

Op naar de winkel dan maar voor een op en top Canadese versnapering, 'maple toffee'. Hiervoor wordt esdoornsiroop aan de kook gebracht en in dunne lijntjes op verse sneeuw gegoten, iets wat bij gebrek aan verse sneeuw in de winkel vervangen werd door gecrushed ijs. De warme siroop zal door het contact met de koude sneeuw stollen, waarna je het makkelijk met een stokje kon 'oprollen' tot een lolly. Mierzoet maar wel lekker. Maple Toffee Virgins haal je er trouwens zo uit op basis van hun plakkerige handen. 

Maple Toffee

Bij ons thuis staat er altijd wel een pot esdoornsiroop in de kast. Mijn madam is nogal vurige voorstander van allerlei soorten suikervervangers, vandaar. Een boekje met daarin originele recepten met 'maple syrup' mocht dan ook niet ontbreken. Een kleine souvenir waar ik zelf ook iets aan hebt, zo ben ik dan ook wel weer.

Cooking with Maple Syrup

Laat een mens iets proeven en die gaat van zijn leven niet met lege handen naar huis, dat leek het motto wel in de winkel. Esdoornwater (gedistileerd na het inkoken van de siroop), ijscrème, Grand Marnier siroop, rumsiroop, boter... noem maar op. Naast het boek belandde dus ook de esdoorn-rum siroop in mijn winkelkarretje. Ideale vervanger voor 'simple syrup' bij het maken van cocktails dacht ik zo.

Maple goodies

En dan was er nog de 'maple butter', een soortement zoete spread  die je krijgt als je het sap zover laat inkoken dat er van siroop geen sprake meer is. Een koffielepel van dit spul en daar heb je een kwartier later nog plezier van. Tenzij je niet voor zoete toestanden bent natuurlijk, dan kan je er maar beter afblijven. Eerlijk, ik ben er nog niet van overtuigd of dit nu een geweldige aankoop was dan wel een miskoop.

Maple Butter

Maple syrup, op het echt goede spul zijn de Canadezen maar wat trots. Zoals met alles valt er ook hier kaf van het koren te onderscheiden, de kwaliteitsproducten van de 'brol' zeg maar. Mijn Canadese host Laura wist te zeggen dat ze vroeger thuis op esdoornsirooprantsoen stonden. De mama wou uiteraard het beste voor haar kinderen maar esdoornsiroop was / is redelijk prijzig. Bij elk pannenkoekenfestijn kreeg de kroost één shotglas siroop, te verdelen over één pannenkoek dan wel alle pannekoeken. Zelden iemand zo gelukkig gezien als Laura in Maple Delights.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...