vrijdag, februari 11, 2011

Twee maanden Njam!

Sinds een goeie twee maanden zendt Njam TV - het kookkanaal van Studio 100 en Peter Goossens – zijn wijds scala aan culinaire programma’s uit. Op Facebook durf ik al zover gaan mezelf een fan te noemen, het blijft onder voorbehoud natuurlijk. Het grote merendeel van de aangekochte producties laat ik bijvoorbeeld netjes links liggen. De oude uitzendingen van Jamie Oliver komen, hoe kan het ook anders, gedateerd over. En mocht ik hem op een regenachtige zondag toch terug bezig willen zien, dan steek ik wel een DVD in de speler. Om een of andere reden heb ik heb die dus. Allemaal! De afleveringen van Rick Stein zijn uiteraard in orde, maar ook daar heb ik de meeste wel weer van gezien. En Carluccio? Ik denk dat ik momenteel gewoon niet in een Italiaanse periode zit, want net zoals het programma van Giorgio Locatelli, laat ik al die Zuiderse uitzendingen, zelfs de eigen productie van Peppe Giaccomazza, aan mij voorbijgaan.

En nu we toch zijn aangekomen bij de eigen producties is het misschien tijd om de loftrompet boven te halen. Op de eerder genoemde Zuiderse na, waarbij de eerlijkheid me gebiedt te zeggen dat ik ze nog niet gezien heb, zijn de eigen producties allemaal winners. Heerlijk is het om te zien hoe chefs zoals de jonge Thierry Theys, of de ervaren rot Roger van Damme te werk gaan. Hoogtepunt zonder twijfel de opmaak van hun bordjes. Een druppeltje hier, een toefje daar, een beetje cress en hopla, Michelin op televisie! Geen tierlantijntjes bij Johan Segers maar gewoon een volledige vis, puur ‘tot op de graat’ gebruiken. Vergis je niet, ook dat is bijna kunst. In de categorie ‘cocktails’ mag de Kempense klassebak Manuel ‘Sips’ Wouters shaken dat het een lieve lust is. Niet direct flashy televisie, misschien een tikkeltje stijf, maar telkens weer heb ik zin om in de lokale supermarkt een karrenvracht ‘spirits of the finer kind’ in te slaan. Vakmanschap is meesterschap! En dan is er nog het programma van Goossens zelf dat recent van start is gegaan. Gezien een blik in de keuken van zijn Hof van Cleve normaal gezien slechts een enkeling gegund is zou dat alleen al reden genoeg moeten zijn om telkens opnieuw te kijken. Ik zeg het u, de eigen producties van Njam zijn geweldig. De enige die ik hoor klagen is mijn digicorder die overuren draait.
Dat opnemen loopt wel eens mis omdat er een andere dan de vertoonde uitzending staat aangegeven maar soit. Op de website kan je een en ander netjes nabekijken en ook de recepten zijn er terug op te vinden. Het printen van die recepten en bijhorende ingrediëntenlijst is een ander paar mouwen, maar ik troost mij met de gedachte dat dit allicht wil zeggen dat er een stapel kookboeken op til staan. Njam zit nu na twee maanden schijnbaar door de opnames van Roger van Damme (27 afleveringen) en Thierry Theys (+/ 17). Als dat maar niet wil zeggen dat ik het nu de komende maanden alleen met heruitzendingen moet doen. En ja, die 'Gentse Waterzooi' is ook een heruitzending.

1 opmerking:

Ellen zei

Ik ben ook fan van sommige programma's. Maar al bij al een leuke zender.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...