dinsdag, maart 10, 2009

St. Bernardus Abt 12

Als ik bij pakweg The Chocolate Line of Pierre Marcolini ben langs geweest voor chocolade dan delen de collega’s in de lekkernijen. Gelukkig komt er in omgekeerde richting af en toe ook een kleine attentie, zoals vandaag bijvoorbeeld. Collega A. had een flesje St. Bernardus Abt 12 bij. Niets bijzonder zou je denken, ware het niet dat achter dat biertje een verhaal zit. En dat verhaal begint in de abdij van Westvleteren.



Het wereldvermaarde St Sixtus uit Westvleteren, ooit gekozen tot beste bier van de wereld is een biertje met mythische status. Zo wordt het bier enkel verkocht in de abdij en dat op bestelling. Je geeft de nummerplaat van je auto door en op een door hun bepaald tijdstip mag je één bak bier gaan afhalen. Als je echt heel veel geluk hebt kan je her en der in gespecialiseerde biercafé misschien wel een flesje scoren. Een andere optie is ebay, al durven daar de prijzen wel eens uit de pan swingen. Maar ik had het dus over St. Bernardus Abt 12.

In 1946 besloten de paters van Westvleteren het brouwen in de abdij terug te schroeven. Er kwam een licentieakkoord met een kleine brouwerij in het nabijgelegen Watou en de gekende St. Sixtus werd vanaf toen op verplaatsing gebrouwen. In 1992 kwam er een einde aan de overeenkomst tussen Westvleteren en Watou en startten de paters hun brouwerij terug op. Westvleteren gaat er prat op het unieke recepten van voor 1946 terug te gebruiken. In Watou blijft men ondertussen hetzelfde bier brouwen, hetzij gebotteld in een andere fles.

In principe heb ik dus een Westvleteren gekregen al is het niet het gegeerde flesje uit de abdij. Toch bedankt.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...