woensdag, januari 14, 2009

Peter Barham (UK) - The Flemish PrimitivesProfessor Peter Barham, (universiteit Bristol) de openingsspreker op The Flemish Primitives is volgens mij iemand waarmee je uren op café kan zitten babbelen. Gezien zijn voorliefde voor pinguïns moet je misschien van te voren even een dresscode afspreken maar dat terzijde.

Het begin van zijn interesse voor het culinaire en meerbepaald de wetenschap erachter vatte hij samen in volgende zin: "we can meassure the temperature in the atmosphere of Venus, but we don't know how hot it is in the the middle of our soufflés". Reden genoeg voor hem om research te doen.

Op een seminarie over foodpairing is het trouwens niet meer dan logisch dat de smaak van eten aan bod kwam en ook hoe de we die smaak ervaren door gebruik van onze zintuigen.

Zo is de kleur belangrijk voor onze perceptie van smaak. Testen wijzen uit dat mensen die witte wijn proeven bij smaakbeschrijving sneller met "fris", "citrus" en diens meer op de proppen komen daar waar men het bij rode wijn heeft over "rode vruchten", "eik", ... Pikant detail, bij de test werd dezelfde witte wijn gebruikt, alleen werd aan het ene glas rode kleurstof toegevoegd. Een testje voor in de wijnles met andere woorden.

Geluid is ook niet onbelangrijk. Mensen die met een hoofdtelefoon op chips eten ervaren deze chips als zeer krokant als er knapperige geluiden te horen zijn. Dezelfde chips, andere geluiden en hup, de chips is niet meer zo krokant.

Ander leuk weetje, geluid doet schijnbaar kauwen. Als je via een hoofdtelefoon naar jezelf luistert terwijl je aan het eten bent en er is een delay van enkele honderdste van een seconde, dan ga je sneller en sneller eten. En als er een beat voorhanden is ga je zelfs kauwen op die beat. Geen wonder dat al die pillpoppers in de disco tegen 180 bpm bekken staan te trekken.

Jammer dat de professor met enkele technische storingen te kampen had. Zo moesten we zijn filmpje van Heston Blumenthal missen waarin die laatste verse roomijs bereidde in 20 seconden door het gebruik van vloeibaar stikstof. Gelukkig zagen we Heston later op de dag nog in the flesh. Barham zelf bleek zelf al niet meer onder de indruk van het gemiste filmpje en zei dat het tegenwoordig zelfs in 4 seconden kan. Goed om weten want zelf doe ik daar veel langer over.

Volgende keer een stukje over de held van de dag,... Dominique Persoone.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...