donderdag, januari 04, 2007

Over witte zalm!

Vorige vrijdag in ’t Flamberke heb ik “witte zalm” gegeten. Ik zag het op de menu staan, kende het niet en wou het uiteraard direct proberen. Lekker stukje vis daar niet van maar toch, hoe komt het dat ik nog nooit gehoord had van de witte zalm. De volgende dag thuis op het internet wat opzoekingen gedaan en nu blijkt dat zalm in feite een witte vis is. De rode kleur komt van de kleurstof astaxanthine en de zalm krijgt dat binnen als hij garnalen eet, vandaar. Astaxanthine is trouwens ook de reden waarom flamingo’s hun prachtig kleurtje hebben.

Witte zalm zou hetzelfde smaken als roze zalm (wegens dezelfde vis) en dit was niet het geval? Blijkt eigenlijk dat sommige restaurants zeebaars op hun kaart om lucratieve redenen witte zalm noemen! Jammer eigenlijk dat een fijne zaak zich met zoiets bezighoudt terwijl het eten er zeer zeker heel goed is maar toch…

I’ve been had.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

En wil dat dan zeggen dat een witte zalm zich enkel met witte garnalen voedt?

Sid Frisjes zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Sid Frisjes zei

In het wild voedt de zalm zich met de juiste dingskes zodat ie zijn roze kleur krijgt.

De zalm die wij eten is echter gekweekt (in zee of in tanks) en krijgt of nog de nodige dingen binnen, of "supplementen" van astaxanthine (bv garnaalmeel). de consument zou namelijk geen witte zalm willen. I proved them wrong.

Sarah zei

I've been had, I was sad and blue (pink?) but you made me feel.... yeah you made me feel, shiny and new...

HEY!

Anoniem zei

Over dat roze van de zalm:
zou het niet kunnen dat de zalm wit 'vlees' heeft zolang hij nog niet naar zee is geweest?
Voor zover ik iets van zalmen heb onthouden, zijn dat vissen die opgroeien in zoet water en dan pas naar zee trekken. Voor ze de zon zien zakken hebben in de zee hebben ze misschien gewoon nog niet genoeg "roze" dingskes gegeten?
't blijft een interessante vis... Waar is dat eten van de witte nepzalm trouwens gebeurd?

Anoniem zei

ah, in't Flamberke... sorry, slecht gelezen...

Sid Frisjes zei

Aah, eindelijk is Xtof het met mij eens! Zalm is witte vis die roze wordt door het eten van garnalen. Dus tenzij er ook zoetwatergarnalen bestaan klopt jouw stelling. De zalm zwemt tegen de stroom in naar zijn paaigronden (what's in a name) om daar eitjes te leggen. De jonge zalmen leggen de tegenovergestelde richting af. En ergens in het midden zitten de beren om die uit het water te kletsen (half uur natuur heerst)

Anoniem zei

Ben ik het dan zo dikwijls met u oneens?

Half uur natuur is inderdaad het summum van schone televisie.
Pas nog de aflevering gezien waarin dat een beertje vlotjes een kilo of 15 zalm naar binnen smikkelt... Die vragen zich niet af of het roze of wit was.

BTW: ja, er bestaan helaas ook zoetwatergarnalen... Maar die gaan ze in't Flamberke ook niet ok de menu zetten...

Anoniem zei

Dus dan denk je goed te doen om vis te eten dan heb je oranje zalm denken goed te doen er aan, is allemaal gekweekt en bewerkt op de manier hoe de verkoper en kweker het wilt. En niet hoe het er echt uit moet zien.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...