woensdag, februari 07, 2007

Weetjes over water

Water drinken en dan nog liefst ca. 2 liter per dag is gezond, dat weet iedereen. Wat niet iedereen weet is dat er een ongelofelijk verschil is tussen water en water. Ik was al blij dat Spa door middel van kleuren duidelijk maakt of het nu om water met bubbels dan wel plat water gaat.Zo is er het natuurlijke mineraalwater dat we kunnen opsplitsen in mineraal- of thermaalwater en bronwater. Beide soorten komen van een bron, mogen niet behandeld worden en zijn van nature al dan niet bruisend. Mineraalwater mag op het etiket kuur of dieet vermelden en beschikt in tegenstelling tot bronwater over therapeutische eigenschappen. Deze digestieve of heilzame werking staat meestal op het etiket vermeld alsook de samenstelling.

Wanneer drinkwater niet overeenstemt met de bepaling van mineraal- of bronwater dan hebben we te maken met kunstmatig mineraalwater en spreekt men over tafelwater, drinkwater dat gebotteld werd.


Enkele bekende soorten mineraalwater zijn Spa, Top, Chaudfontaine (België) Vichy, Vittel, Evian, Perrier (Frankrijk), Apollinaris (Duitsland). Soda is de meest bekende vorm van kunstmatig mineraalwater.

Het beste is water niet voor of tijdens de maaltijd te drinken, maar wel ongeveer 2 uur na de maaltijd. Zo kan het water zijn zuiverende werk doen in de darmen en nieren zonder zich in de maag nutteloos te beladen met mineralen uit onze voeding.

Wie zich eens volledig tegoed wil doen aan allerhande soorten water kan best eens binnenspringen in de
waterwinkel of bij een lokale O ‘Cool waar ze over een ruim assortiment beschikken. In de eerstgenoemde kan je tevens terecht voor gespecialiseerd advies en voor cadeaumanden.


Een tip die we nog kunnen meegeven voor de drinkende medemens is “Aachener Kaiserbrunne”, een mineraalwater uit Aken met een pittige smaak. Het water is zoutig van smaak, wordt wel eens gebruikt om aan te sterken na operaties of bij uitdroging en staat bekend als een ideaal katerwater.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Huh?! In die waterwinkel verkopen ze ook vruchtwater? Bah!

Sid Frisjes zei

Haha, die had ik nog niet gezien! Maar misschien toch al maar nen bak van dat katerwater bestellen voor de volgende weekends...

Anoniem zei

Water?
Da's toch van dat spul dat ge in bad laat lopen hè? Kan je dat drinken?!
Wat gaan we nog meemaken?! Lucht om te bakken?

E. Stilker zei

Ik wil toch ff een lans breken voor BRITA fiers. Want eigenlijk is er qua samenstelling niet veel mis met het kraantjeswater, en met een BRITA ben je een hoop onnodige kalk en vervelende chloorgeur -en smaak kwijt.
Maak de rekening maar eens wat je uitgeeft aan flessenwater (2L per dag per persoon) en je zal zien dat een BRITA geen slechte investering is. Ook je soepjes, thee en koffie zullen ook veel beter smaken.

Sid Frisjes zei

Ik vind het water dat uit mijn lavabokraan komt (en enkel uit die kraan) eingelijk heel lekker en mag er dan ook zeer graag uit drinken. Die Britta filters, zijn dat die blauwe ovale dingskes die je tussen de kraan zet? Ik weet dat je idd nog vanalles hebt op achter de leiding te zetten om je water te ontkalken, ontharden, ont...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...