woensdag, oktober 11, 2006

Voelen kreeften nu pijn of niet?!


Gisteren hebben we dus kreeftensoep gemaakt (overheerlijk) en Johan, “hij die ons leert koken” wist te zeggen dat kreeften, krabben maar ook vissen net zoals mosselen en andere schelpdieren geen pijn voelen omdat het koudbloedige dieren zijn. Johan is van Antwerpen en die mensen weten toch atlijd alles beter dus ging ik maar eens even checken op het internet en de theorie wordt daar door tal van studies bevestigd alsook tegengesproken. Iemand die in zijn vorige leven kreeft, krab of vis was mag nu commentaar achterlaten. Wist je dat er trouwens ook koudbloedige mensen zijn en mensen die geen pijn voelen?

Ingrediënten:

1 kg levende kleine zeekreeft of soepkreeft ( de dode variant)
mirepoix
(grofgesneden groenten) van wortelen, ui, selder
bouquet garni (kruidentuil)
20 cl witte wijn
1,5 l visfumet of consommé
6 cl cognac
bloem
tomatenpuree

Bereiding:

Mirepoix aanstoven, bouqet garni en kreeft toevoegen (geef ze eerst een tik met de achterkant van je chefmes). Aanstoven tot de kreeft rood kleurt, kruiden met peper en zout. Tomateren (tomatenpuree toevoegen) en singeren (bebloemen).

Flamberen met de cognac en blussen met witte wijn, laten inkoken en bevochtigen met de visfumet.

Als de kreeften gaar zijn deze uit de bisque nemen en uitpellen. Het kreeftenvlees apart houden en in fijne stukjes snijden voor het garnituur. De schalen pletten en terug toevoegen aan de soep. Verder op smaak laten komen, schalen verwijderen, mixen en afgieten door een puntzeef.

Te serveren in een consommétas met daarin het kreeftenvlees. Afwerken met een scheutje room, cayennepeper en eventueel wat fijngehakte peterselie.

6 opmerkingen:

natsalie zei

Mosselen voelen geen pijn omdat ze geen centraal zenuwstelsel hebben. Van de rest is er nog steeds geen sluitend bewijs, en zolang dat er niet is, blijf ervan af.
En daarmee blub!

Sid Frisjes zei

Hmm, is dat een bevel of ben je de "ik" vergeten?

Ik heb nog niet de tijd gehad om het gegeven "mensen die geen pijn voelen" te onderzoeken, maar indien dat effectief is omdat die koudbloedig zouden zijn, dan kan het wel kloppen hé...

natsalie zei

ik was de "ik" idd vergeten, maar je mag het natuurlijk wel als een vraag/smeekbede zien....

.s zei

Hitler heeft het levend koken van kreeften ooit zelfs bij wet verboden. Hij kon het lijden en het 'kressen' van die beestjes niet verdragen. Die vegetariërs toch ;)

Sid Frisjes zei

Die beesten kressen niet, als ze al geluid maken (de grotere kreeften) is het een gesis afkomstig van de lucht die zich achter het nekpantser bevindt

.s zei

Lap, had Hitler dat geweten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...