maandag, februari 01, 2016

Koken onder druk

Benoît Violier, de Frans-Zwitserse driesterrenchef van restaurant l’Hôtel de Ville in het Zwitserse Crissier is gestorven, zo leert de media mij. Amper 44 jaar op de teller, de ordediensten ter plaatse spreken met de nodige voorzichtigheid over zelfdoding.
 
Een maand geleden werd restaurant l’Hôtel de Ville verkozen tot ‘Beste Restaurant van de Wereld’ door La Liste, dat is de Franse tegenhanger van het bekende 50 Best Restaurants. De officieuze titel van ’s werelds beste chef krijg je er dan gratis en voor niets bij, net als de immense druk die met een dergelijke eer gepaard gaat. Zeggen dat net die druk aan de basis zou liggen is bergrijpelijk, maar evenzeer op de feiten vooruit lopen.
 
Benoît Violier © Marcel Gillieron / AFP / Getty
 
Aan lijsten en gidsen die de beste willen eren trouwens geen gebrek. Vorige week nog werd Hof van Cleve van de ons allen gekende Peter Goossens door wbpstars verkozen tot ‘Beste Restaurant van de Wereld’. Goossens weet wat die druk kan betekenen. Enkele jaren geleden kwam hij immers ook in het oog van een storm terecht. Het gevolg was dat iedereen een mening had, iets dat aan een beetje mens hoe dan ook vreet. Fijn om zien dat Peter er nog altijd staat.
 
In het redelijk briljante Sergio Herman, Fucking Perfect krijg je ook een goed zicht van de druk en stress die eigen zijn aan leven in een keuken op hoog niveau. Nodig om op een zeker niveau te blijven presteren, maar evenzeer gaan er mensen aan ten onder. Dat lot was bijvoorbeeld ook de 52 jarige Bernard Loiseau beschoren, de driesterrenchef die zich na kritiek op zijn restaurant La Côte d’Or – hij zou zijn derde ster verliezen – van het leven beroofde. Triest!
 
Gidsen, lijsten, rankings… Er is ongetwijfeld een publiek voor, maar misschien moeten we het allemaal met een korreltje zout nemen. Hoe gefundeerd ook, het blijven meningen van een ander die je niet noodzakelijk slaafs moet volgen.  Dat er godbetert minstens drie restaurants zijn die zich de titel ‘beste restaurant’ mogen claimen, dat stemt op zijn minst tot nadenken!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...