maandag, november 10, 2014

Gault&Millau 2015 - what's new

Vandaag werd de nieuwe restaurantgids Gault&Millau 2015 plechtig voorgesteld. Traditioneel gezien betekent dit dat restaurants hun score behouden, er op vooruit gaan - of erger - het plots met minder punten moeten doen.
De twee opvallendste dingen die wij  noteren waren ongetwijfeld het feit dat Christophe Hardiquest van het Brusselse Bon-Bon zich met een score van 19,5 op 20 naast Peter Goossens mag hijsen die dezelfde straffe score voor het vierde jaar op rij weet te handhaven.

Eveneens opvallend hetzij met een minder positief karakter is dat De Karmeliet van Geert Van Hecke van 18 op 20 naar 17 op 20 zakt. Daarmee is wat Coolinary betreft direct ook alles gezegd wat punten betreft, veel liever zien wij de lofzangen aan het adres van de verschillende restaurants die wij een warm hart toedragen.

Zo mag Filip Claeys van het Brugse Restaurant de Jonkman zich een jaar lang 'Chef van het Jaar' noemen. Puik werk van de voorvechter van de Noordzeevis denken wij dan en niet geheel onterecht. Wij mochten eerder dit jaar immers aan de lijve ondervinden hoe zeer de chef zijn vak kent tijdens één van zijn fel gesmaakte Vrijdag is Visdag initiatieven.

Langs Vlaamse kant kan is de laureat in de categorie 'Prijs-Plezier' dit jaar het Gentse restaurant Publiek waar de tandem Ceulenaere - Dehollander het mooie weer weten te maken voor een schappelijke prijs. Ook hier strekten we eerder dit jaar de beentjes onder tafel, een heugelijke herinnering.

Met al dat oorlogsgeweld zou men het oerdegelijke restaurant Souvenir in Ieper haast over het hoofd zien. Dat is buiten Gault&Millau gerekend die deze oerdegelijke parel als ontdekking van het jaar zo naar waarde weten te schatten. Als de gezondheid het ons even toestaat beloven wij hierbij plechtig onze eerste lunch in Souvenir ook feestelijk te herdenken.

Een bijenkas op zijn dak, creatief gebruik van seizoensgroenten...voor Seppe Nobels van Graanmarkt 13 werpt de ingeslagen koers alvast (seizoens)vruchten af want zijn restaurant mag zich een jaar lang 'Vlaanderens Beste Groenterestaurant' noemen. Een schande dat ons laatste bezoek aan Graanmarkt 13 alweer vier jaar geleden is.

Moet ik de loftrompet over restaurant Lewis in Hoogstraten hier eigenlijk nog steken? Om deze Kempense hoogvlieger niet minder dan terecht in de verf te zetten werd er zelfs een nieuwe categorie uitgevonden, namelijk die van 'gastro-bistro van het jaar'. Een eigen categorie, dat moet je verdorie verdienen! Helemaal mee eens, maar dat hadden jullie allicht al kunnen denken.

Voor een volledig overzicht van stijgers, dalers en andere interessante weetjes dirigeer ik u met plezier richting gespecialiseerde pers, u allen gekend als Be Gusto.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...