vrijdag, juni 27, 2014

De GROEI campagne van Oxfam op de zomerfestivals

Ook dit jaar is Oxfam aanwezig op de zomerfestivals met haar internationale GROEI-champagne. Deze zomer laat de organisatie de festivalgangers kiezen hoe zij concreet mee in actie willen schieten en anders gaan eten en kopen. Minder vlees eten, minder eten weggooien of lokale producten kopen …: een greep uit de acties die ze kunnen kiezen of combineren voor ze op de foto gaan aan de Oxfam-stand. De foto’s worden dan afgedrukt op een zakje biozaadjes dat ze mee naar huis krijgen. Kwestie van meteen een andere wereld te laten groeien… Eenvoudig, toch?
 
Met de GROEI-zaadjes van Oxfam kies je voor andere variëteiten dan diegene die je doorgaans in de winkel vindt en draag je bij aan de biodiversiteit. Ook de impact op het milieu vermindert. De groenten gaan rechtstreeks van de tuin naar de keuken, zonder uitstoot van broeikasgassen. Bovendien elimineer je een heleboel verpakkingsafval en verspilling tussen boerderij en bord.

Het GROEI-menu is gebaseerd op volgende vijf principes:
 
De vijf pijlers van het Oxfam Groei-menu
 
1 - Minder vlees eten

- Door een beetje minder vlees (en zuivel) te eten, spaar je het milieu. Wist je dat voor 500 gram biefstuk meer dan 6800 liter water nodig is? Dat zijn maar liefst 20 volle badkuipen!

Praktische tips:

- Eet één dag per week geen vlees en probeer eens een alternatief voor zuivelproducten. 
 
2 - Geen verspilling

- Maar liefst 10 % van de CO2-uitstoot van rijke landen is afkomstig van de productie van voedsel dat we kopen maar niet opeten. Minder weggooien betekent uitstoot.

Praktische tips:

- Plan je maaltijden, hebruik een boodschappenlijstje en verwerk je restjes.

3 - Steun kleine boeren

- Door kleine boeren te steunen help je rechtstreeks de 1,5 miljard mensen die van kleinschalige landbouw leven en zo een betere toekomst trachten op te bouwen voor zichzelf, hun familie en gemeenschap.

Praktische tips:

- Kies voor fair trade, koop lokale producten of producten van kleine boeren uit ontwikkelingslanden

4 - Seizoensgebonden producten kopen

- Seizoensgroenten en -fruit kosten minder energie om op ons bord te belanden waardoor we op fossiele energie besparen die nodig is om ons te voeden.

Praktische tips:

- Begin zelf een tuintje, sluit je aan bij een gemeenschapstuin en koop bij de boer in je buurt.

5 - Zuinig koken

- Minder water gebruiken als je kookt, een deksel op de pot zetten en het vuur lager draaien, het heeft een impact op het milieu die even positief is als een boom planten en die 10 jaar laten groeien.

Praktische tips:

- Draai de kraan tijdig dicht.

De festivals waar je Oxfam deze zomer kan vinden:
- Couleur Café van 27 tot 29 juni
- Les Ardentes van 10 tot 13 juli
- Gentse Feesten van 20 – 27 juli (Oxfam is aanwezig op 23 juli);
- Sfinks van 24 tot 27 juli;
- Dranouter van 1 tot 3 augustus;
- Pukkelpop van 14 tot 16 augustus

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...