vrijdag, april 11, 2014

Yellow Bistro - Brugge

Wat is er mooier dan op een ronduit stralende zaterdagvoormiddag in Brugge onder het goedkeurend oog van Guido Gezelle op het gelijknamige plein gezapig genieten van een tripel Karmeliet van’t vat? Meer moet dat niet zijn, maar het mag natuurlijk wel! Met een welverdiende lunch in de tijdelijke Yellow Bistro van de heren De Mangeleer en Boudens bijvoorbeeld, u allen bekend als de drijvende kracht achter ’s lands jongste driesterrenrestaurant Hertog Jan.

Drie keer in evenveel jaar tijd hebben we bij Hertog Jan onze benen onder tafel geschoven. Na het laatste bezoek hadden we ons voorgenomen de opening van het restaurant in de gerenoveerde hoeve in Zedelgem (augustus 2014) af te wachten, maar toen kwam Yellow op de proppen dat ons wist te verleiden tot een bezoekje. Geen sterrenkeuken, maar eerlijke bistrogerechten van de hand van een volwaardig sterrenteam.

Dat Yellow voor dit ambitieuze, hetzij tijdelijke project een beroep doet op een handvol partners wordt nauwelijks onder stoelen of banken gestoken. Zo is Veuve Clicquot bijvoorbeeld meer dan nadrukkelijk aanwezig in de Yellow Bar waar wij van onze aperitief (Demi Sec / Rosé) genoten.
 
Yellow Bistro - Yellow Bar
 
In de vrij toegankelijke Yellow Bar kun je niet alleen terecht voor een uitgebreide selectie champagnes, er staan ook 6 uiterst fijne tapas van de hand van Gert De Mangeleer op de kaart welke wij met plezier de revue lieten passeren.
 
De 'Gillardeau oester n° 4' (3stuks, 12 €) werden natuur geserveerd. Snuifje peper, een miniem druppeltje citroensap en slurpen maar. Er werd afgesproken dat ik twee oesters voor mijn rekening mocht nemen indien de wederhelft evenveel 'crispy meat sticks babi pangang' (3 stuks, 9 €) soldaat mocht maken. Een faire deal leek mij al had ik met plezier een oester opgeofferd voor zo'n smaakvolle extra meatstick. 
 
Yellow Bistro - Tapas in de Yellow Bar

Met een stralende voorjaarszon die deed verlangen naar een vroege vakantie zaten we in de Yellow Bar helemaal goed. De tapas deden immers ook wegdromen van zuiderse oorden. Een bordje boterzachte ‘Ibérico ham’ (12 €) die smolt op de tong, heerlijk krokante ‘grissini met verschillende Marokkaanse groentendips’ (7 €), frisse ‘pulpo met olijfolie, citroen en Pimenton’ (8 €) en een geslaagde klassieker, ‘pan con tomate met zwarte olijf en ansjovis' (3 stuks, 9 €).

Yellow Bistro - Tapas in de Yellow Bar

Eenmaal de aperitief achter de kiezen werden we meegetroond naar onze plaats in de eigenlijke bistro. De witgelakte tafels met betonnen tafelblad en de verschillende hippe stoelen pasten perfect in het frisse, bewust onafgewerkte interieur van dit monumentale pand. Het oog voor detail en branding werd ook aan tafel doorgetrokken waar het mooie Yellow logo alomtegenwoordig was. Van de kaart, de onderleggers tot het botertje toe! Met een maximale bezetting bruiste de bistro dat het een lieve lust was. Leven in de zaal, zo hebben we het graag.

Yellow Bistro - Hippe stoelen en tafels

Omdat de dag ervoor rijkelijk laat gedineerd werd zouden we het houden op enkele tapas en een hoofdgerecht. Althans dat was het plan! De voldoende gevarieerde kaart, aangevuld met de meer dan aanstekelijke jonge garde van Yellow deed ons anders beslissen. Vriendin koos voor de vegetarische variant van ‘gegrilde puntpaprika, gevuld met verse geitenkaas, groene olijf en ansjovis’ (19 €). “Sober gepresenteerd maar wel top van smaak” zo luidde het verdict.

Yellow Bistro - Gegrilde puntpaprika

Kalfstong is iets waar ik doorgaans graag ver uit de buurt blijf maar toch liet ik me verleiden tot een ‘Vitello tonato Yellow Style’ (24 €). Het was de doorslaggevende factor om uiteindelijk ook een voorgerecht te bestellen en dat heb ik me geen seconde beklaagd. Flinterdunne sneetjes kalfstong, smeuïge tonijnmayo, kappertjes als kleine zurige smaakbommetjes en verrassende stukjes aardappel. Dat alles met de nodige schwung gepresenteerd en – hoe kan het ook anders - uitmuntend van smaak. Hands down de beste Vitello die mij ooit geserveerd werd.

Yellow Bistro - Vitello Tonato Yellow Style.

Aan de overzijde van de tafel werd ‘de salade van handgepelde Zeebrugse garnalen met aardappelen gekonfijt in ossenvet’ ingezet. (30 €), een licht hoofdgerecht om mee af te sluiten. Op het bord sla, kerstomaatjes, croutons en handgepelde garnalen, de dikke goudgele frietjes werden in een apart kommetje geserveerd. Op smaak viel niets af te dingen al verbaasde het vriendin enigszins dat het toch eerder een rijk dan wel licht gerecht was. Die mening werd gedeeld door een bevriend koppel dat later die dag krak hetzelfde zou bestellen

Yellow Bistro - Salade met handgepelde grijze garnalen

De zomer was overduidelijk in het land. In het straatbeeld niets dan t-shirts, zwierige rokjes en her en der zelfs foute sandalen. Allemaal goed en wel, ik had mijn zinnen gezet op een ‘stoofpotje van Duke of Berkshire, gepekelde groentjes, krielaardappelen en mosterdjus’ (28 €). Dit lekkers werd gepresenteerd in een stevige zwarte pot van Staub, dusdanig flink uit de kluiten gewassen dat het niet altijd even makkelijk was om uit te eten.
 
Boterzacht buikspek, een krokante varkenswang en een smakelijk stukje worst, drie keer hetzelfde varken, drie keer prijs! Extra punten voor de fantastische mosterdjus en de beetgare krieltjes. Het is dan ook met spijt in het hart dat ik mijn meerdere heb moeten erkennen in dit machtige gerecht, maar vol is vol! Zelfs met mijn Vedett Extra Blond was ik op het einde van de rit het worstelen.

Yellow Bistro - Stoofpotje 'Duke of Berkshire'

Geen van ons beiden dacht nog aan een dessertje, laat staan koffie of thee. Niet alleen hadden we heel goed gegeten, we hadden vooral ook meer dan voldoende gegeten! En toch wist men ons over de streep te trekken een ‘à la minute gedraaid vanille ijsje’ te delen. Met chocolade saus! A la minute gedraaid, dat mag je letterlijk nemen want het gebeurt met het nodige gevoel voor spektakel gewoon aan tafel. Meer zelfs, op simpel verzoek mocht Ann zelf nog een quenelle of twee ‘proberen’ te draaien. Kwestie van de lepel onder de juiste hoek te houden zo bleek.
 
Yellow Bistro - A la minute gedraaid ijs

Bij Yellow kun je terecht voor correct geprijsde bistrogerechten welke door een topteam in elkaar worden gebokst. Verwacht je verder aan een fris interieur, een vlotte bediening en mogelijk ook aan een occasionele stroompannen. De charmes van een oud pand in leen. Reservatie is aangewezen.
 
Braambergstraat 10
8000 Brugge

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...