vrijdag, oktober 04, 2013

WY Brussel - Quatre Mains met topchefs

Laat ik maar eens direct met de deur in huis vallen, afgelopen zaterdag ben ik gaan eten in 'een garage'. Uiteraard niet zomaar een garage  maar wel in The Mercedes House waar het WY restaurant van niemand minder dan Bart De Pooter (De Pastorale)gevestigd is. Deze unieke locatie mag dan al hoge ogen gooien, van deze met twee Michelin sterren gedecoreerde chef ben ik ondertussen al iets gewoon. Getuige daarvan een maaltijd in the Cube op de triomfboog in het Brusselse Ijzerpark. Om maar te zeggen!
 
Reden van mijn bezoek was de aftrap van een fijne reeks 'quatre mains', waarbij De Pooter telkens het gezelschap krijgt van een gerenommeerde buitenlandse collega. Kijk, sommige mensen sturen louter kerstkaartjes naar hun vrienden, anderen zoals Bart nodigen diezelfde vrienden al eens uit voor een creatief onderonsje. En laat dat laatste nu net mijn voorkeur genieten!
 
Mocht tijdens deze eerste editie zijn kunnen etaleren, Xavier Pellicer, de voormalige driesterrenchef van El Raco de Can Fabes en nu van Baracca. Een glaasje Bollinger om ons in de stemming te krijgen, gevolgd door drie fijne hapjes.

Wy Restaurant @ The Mercedes House

Ossenworst, het mag dan een vaste waarde in Nederland zijn, bij ons is het niet echt ingeburgerd. Een reden als geen ander om het hier eens aan bod te laten komen, als amuse bijvoorbeeld. 'Ossenworst, een zuur tomaatje, pittige crème van mierikswortel en een krokantje'. Netjes!
 
'Paling in't groen' is één van de  gerechten waarvan ik na een halve portie meestal wel genoeg heb. Geserveerd als een klein smaakbommetje weet ik het helemaal te smaken. De heerlijk frisse accenten, het 'mollige' van de paling,... zalig gewoon. Fijn starten heet dat! 

WY Restaurant - Ossenworst, paling in't groen

Met de 'oester met zilte groentjes' volgde alweer het laatste hapje en wat voor één! Van de mooie oester tot de complementerende fijne groentjes, hier was het al zilt dat de klok sloeg. Het 'less is more' principe opnieuw kracht bij gezet!

Wy Restaurant - Oestertje met zilte groenten
 
De 'quatre mains' ging van start met een gerecht van Xavier en zijn 'Shabu-Shabu' was een binnenkomer van jewelste. Shabu Shabu is een Japans gerecht waarbij dun gesneden stukken rundsvlees in bouillon worden gegaard. Bij de interpretatie van de Catalaanse chef kwamen er cannelloni van 50 dagen gerijpte lende van het Holsteiner rund aan te pas, biologische groenten uit de moestuin van Xavier en een bouillon van Bellota ham. Die bouillon, die mag je me gerust heel de winter voorschotelen.
 
Wy Restaurant - Shabu Shabu

Het tweede bordje van de hand van Xavier Pellicer blonk uit in eenvoud. Snijbiet, tomaat en rauwe garnalen. Met een beetje slechte wil zou je kunnen zeggen dat dit niet direct iets was om over naar huis te schrijven, maar dat zou buiten de migas op de rauwe garnalen gerekend zijn. Wat een smaakbom die migas, ongelofelijk. Deze knisperend krokante Catalaanse specialiteit op basis van broodkruim, knoflook en salie was onmiskenbaar de smaakmaker van dit gerecht.

Wy Restaurant - Rauwe garnaal, migas, snijbiet

Men zegt wel eens dat je aan het schilderij de hand van de meester herkent. Het is een vlieger die vaak ook opgaat bij chefs en hun borden. Getuige daarvan het eerste gerecht van de hand van Bart De Pooter, een vegetarisch gerecht met '3 uur langzaam gegaarde witte kool, girolles en een gerookte eierdooier' als hoofdrolspelers. Nooit fan geweest van witte kool in witte saus maar dit daarentegen. Die smeuïge dooier, de zachte kool, die girolles... iets om thuis te proberen!

Restaurant Wy - Witte kool, girolles, eierdooier
 
We moeten niet rond de pot draaien, niets dat zoveel tweedracht zaait in het culinaire landschap dan ganzenlever. Liefhebbers en haters, twee meningen. Het lijkt me een evidentie dat ik het als foodie wel eens gegeten heb, in terrines of een crèmeke ofzo. En nu lag er een flinke portie 'ganzenlever met jong witlof, een kwartje peer, maïs en gevogeltejus met gezouten boter' op mijn bord. Laten we zeggen dat deze keuze van de Catalaan niet direct mijn ding was. Even goeie vrienden.

Restaurant Wy - Ganzenlever, jong witlof, ...

Nee, doe dan het hoofdgerecht van Bart De Pooter maar, een heerlijk stukje '50 dagen gerijpt Holsteiner rund met verschillende structuren van prei'. Na de Shabu Shabu van Xavier was dit de tweede keer dat het Hosteiner rund - waarvan Bart trouwens importeur is - de revue passeerde. En opnieuw een schot in de roos, wat had je gedacht! Perfect gegaard vlees, mooi gekorst en zalig mals. Sterk in combinatie ook met de prei welke zowel gebrand, gebakken als in puree geserveerd werd.

Wy Restaurant - Holsteiner, structuren van prei

Geen dessert dat zo de herfstsfeer weet op te roepen dan 'gekarameliseerde appeltjes met vanille-ijs, karamel en een crumble'. Altijd een gouden combinatie en dan heb ik het niet alleen over de kleur. Smaken die gewoon kloppen, daar hoef je niets meer aan toe te voegen.

Wy Restaurant - Appel, karamel, crumble, ijs

Naar goede gewoonte paste ik voor de koffie, maar de rijkelijk gevulde schaal met snoeperijen liet ik natuurlijk niet aan mij voorbij gaan. Een 'multivruchten ijslollie, een chocolade Mercedesster, macarons met yuzu, spekjes met kalamansi'... dat zou moeten volstaan als een afsluiter van een memorabele lunch denk ik dan.
 
Wy Restaurant - snoeperijen

In het kielzog van Xavier Pellicer zullen nog een resem topchefs hun opwachting maken in het Brusselse Wy Restaurant. Zo tekent op 12 oktober Benallal Akrame uit Parijs present. Daarna zullen onder meer de Zweedse topchef Mathias Dahlgren van het gelijknamige twee-sterren-restaurant in Stockholm, de Nederlandse twee sterrenkok Jacob Jan Boerma (De Leest), de Engelsman Alyn Williams (The Westbury, *) en de Portugese chef Nuno Mendes van het uitermate populaire Londense sterrestaurant Viajante naast Bart de pannen van het dak koken. Of er ook nog gekust wordt hangt van de lunch af.
 
Reserveren kan op het nummer 02/400 42 63. Een zes gangenmenu zal 72 € kosten, inclusief dranken is dit 125 €. Dit menu zal zowel 's middags als 's avonds geserveerd worden. Let wel, de plaatsen zijn beperkt.

Wy Restaurant - Xavier Pellicer - Bart De Pooter


Wy Restaurant
Bodenbroekstraat 22 - 24
1000 Brussel
T - 02/400 42 36

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...