maandag, januari 21, 2013

Smaakmeester Herman Tackaert - Gelato Factory

Niet dat er deze dagen nog ijs moet zijn maar toch, in het kader van de 'Antwerpse Smaakmeesters' zo hier en daar eens op de koffie gaan, dat is plezant. En ijsjes, die laten zich ook in de wintermaanden smaken, liefst zonder strooizout.

Een ontslag, dat staat als een paal boven water, is altijd een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Dat dit niet noodzakelijk negatief hoeft te zijn kan onze smaakmeester Herman Tackaert van Gelato Factory met het nodige enthousiasme beamen. Hij werd voor 100 % geleefd door zijn drukke job tot die bewuste dag dat de financiële crisis zijn job als jurist bij een Amerikaans vastgoedkantoor kostte. Het moment van de grote ommekeer, want zo’n onverwachte tegenvaller kan net dat duwtje in de rug betekenen om iemand zijn leven over een compleet andere boeg te gooien. De geboorte van de allereerste Antwerpse ‘maestri del gelato’, vrij vertaald meester ijsbereider.


Smaakmeester Herman Tackaert

De stap om zonder enige voorkennis een eigen zaak te starten - om niet te zeggen een eigen ‘Gelateria’ - was geen evidentie, maar 1 januari 2010 is een datum die bij Herman in zijn geheugen gegrift staat. Op die dag werden er immers knopen doorgehakt, toen schreef hij zich in aan de geroemde ‘Carpigiani Gelato Universiteit’ in Bologna. Maar waarom nu juist die opleiding in Italië? Een vraag die Herman reeds meer dan eens moest beantwoorden. “Gezien de absolute topkwaliteit van het product vanaf het allerprilste begin het uitgangspunt was kwam ik al snel terecht bij het wereldwijd gesmaakte Italiaanse ‘gelato’, dus waar kon ik me beter bekwamen in de fijne kunst van het bereiden van ijs dan in Italië, de bakermat van gelato en sorbetto?”

Hoewel het om de haverklap als roomijs vertaald wordt is gelato wel degelijk een ander product en het verschil, dat zit niet alleen in de volledig artisanale bereiding. De basis, een gepasteuriseerde mengeling van room en melk (geen eieren), is met zijn vetgehalte van slechts 6 % minder vet dan traditioneel roomijs. In combinatie met het gebruik van uitsluitend verse producten en een minder koude temperatuur bij het serveren heeft dit een meer smaakvol resultaat. En dat proef je!In de koeltoog van Gelato Factory ligt er een ware regenboog aan verschillende smaken op ons te wachten. Er zijn de klassiekers zoals vanille op basis van vanillepeulen uit Madagascar, stracciatella, chocolade op basis van een zelfbereide chocopasta of pistache (100 % puur) voor de gewoontedieren, maar ook de avontuurlijke smaakzoeker komt zeker aan zijn trekken. Of wat dacht je bijvoorbeeld van ricotta met honing en gekarameliseerde vijgen, kibana (kiwi/banaan), Elixir d’Anvers of gember. “Een twintigtal uiteenlopende smaken, allemaal met liefde ter plaatse bereid. Een keuze maken is niet makkelijk maar als je hier je ding niet vindt dan lukt het nergens” grapt onze smaakmeester. En dat Herman Tackaert graag met smaken experimenteert is ondertussen ook alom geweten. Zo was er pas nog een dame die van haar reis naar het zuiden van Frankrijk ongevraagd verse lavendel had meegenomen. Met de smakelijke combinatie van lavendel en Antwerpse stadshoning als resultaat!Sinds zijn eerste bezoek aan de ijsuniversiteit keerde Herman nog twee keer terug om zich verder te perfectioneren. Suikervrij ijs, ijspralines en zelfs ijstaarten, ze hebben geen geheimen meer voor Herman. ‘Mannelijk abstract’, zo omschrijft Herman de stijl van zijn ijstaarten, welke hij op bestelling maakt.

Het strak ingerichte interieur – Italiaans, wat dacht je – doet hier op het hippe Zuid misschien anders vermoeden maar zo divers het aanbod van smaken, zo divers ook het cliënteel. “Ik hou bewust rekening met de diversiteit van de Antwerpse bevolking, want een ijsje van topkwaliteit moet voor iedereen toegankelijk zijn,” aldus Tackaert. Een mooi voorbeeld hiervan is het limoncello- en het mojito-ijs waar geen druppel alcohol aan te pas komt. Proeven doe je dat niet, maar op deze manier kan bijvoorbeeld ook de Marokkaanse groenteboer die de verse munt levert van beide smaken genieten. Jong of oud, locale restaurateur of toerist, nieuwe Belg of rasechte Antwerpenaar… de weg voor een ijsje naar de Verschansingsstraat hebben ze allemaal gevonden.

Alsof het lot ermee gemoeid is parkeert er pal over de zaak een prachtig blinkende Italiaanse bolide, een cabrio van het merk Ferrari. Een koppel, op zoek naar Italiaans lekkers. Artisanale Italiaanse gelato, een op en top Antwerps verhaal!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...