donderdag, februari 16, 2012

De collectie 'oude dranken' van Bay van der Bunt

Verzamelwoede, het is de mens niet vreemd. De ene verzamelt sigarenbandjes, de andere postzegels en Bay van der Bunt, die sprokkelde doorheen de jaren 's werelds grootste collectie 'oude dranken' bij elkaar. Zijn grootvader begon met enkele honderden flessen, zag opvolging in Bay's vader, die op termijn de microbe aan zijn zoon doorgaf. Zo gaan die dingen. Nu, op 63 jarige leeftijd,  heeft de kinderloze verzamelaar met pijn in het hart de knoop doorgehakt en beslist zijn collectie  van ruim 5.000 flessen van de hand te doen.

Zelf drinken doet Bay niet, van cognac moet je immers nippen. Als je weet dat er uit een fles 20 à 25 glazen te schenken zijn en dat één glas bestaat uit 20 kleine slokjes, dan komt dat neer op zo'n 500 keer nippen per fles. Sigaartje erbij, het leven van een verzamelaar kan mooi zijn.


Bay van der Bunt bij zijn levenwerk

 's Werelds oudste Cognac uit 1760, verschillende elixirs uit de tijd van de Franse Revolutie, eentje die banden heeft met Napoleon (en zo'n 100 à 150.000 € moet kosten) ... een bezoek aan de kelder van de verzamelaar is als een reis doorheen de rijke geschiedenis van de betere eau de vie.

Een overijverige poetsvrouw heeft het ooit gewaagd enkele flessen grondig af te stoffen, iets wat na al die jaren nog steeds een gemeende boosheid bij Bay naar boven brengt. Met het verwijderen van het stof, verdwijnt immers een deel van de emotie. Een verschrikking.

Zelf een zeldzame fles openen is trouwens ook niet aan de orde, hij zou het niet over zijn hart krijgen. Proeven en nippen, daarvoor dienden de geopende flessen welke hij bij de betere restaurants op de kop kon tikken. Zo komt het dat hij zich op een druilerige februaridag een bodempje Cognac uit pakweg 1789 of 1811 kan inschenken. Of Chartreuse, Port, Armagnac...


Met stof bedenkte passie

Van der Bunt schat dat verkoop van al zijn flessen zo'n 10 tot 15 kan duren. Tenzij er een verzamelaar is die het geschatte bedrag van zo'n 6 miljoen euro veil heeft voor de ganse collectie. Dat is inderdaad één zes met evenveel nullen. Dat laatste zou Bay nog het liefste hebben, iemand die de gehele collectie overneemt om ze met evenveel zorg te koesteren. Het mag alvast blijken dat zijn levenswerk een mooie investering was.

Onder de indruk? Op zoek naar een exclusieve fles met een rijk verleden? Neem gerust eens een kijkje op de site van Old Liquors. Voor een luttele 42.500 € heeft u bijvoorbeeld al een unieke in 1938 gebottelde fles Remy Martin, al zijn er mits wat zoekwerk ook budgetvriendelijkere flessen te vinden. Ik ben snel content, dat u het weet.


Enkele prijsstukken


Nog een tip van de kenner, een fles Cognac van minder dan 300 € is het kopen niet waard. 't Zal nog een tijdje duren vooraleer ik Cognac leer drinken denk ik dan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Cara pils van 5 jaar oud?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...