vrijdag, september 23, 2011

Het laatste avondmaal

Eén rotte appel, meer was er niet nodig om in Texas een einde te maken aan de wondermooie traditie om ter dood veroordeelden een laatste avondmaal te laten kiezen. Rotte appel van dienst is/was Lawrence Russel Brewer, een ter dood veroordeeld Ku Klux Klanlid. Dat hij zijn slachtoffer, James Byrd Jr, met een ketting achter zijn auto bond om vervolgens door de straten de gaan racen is hier niet aan de orde, wel het feit dat hij zijn exuberante maaltijd amper had aangeraakt. Op zijn menu: twee kipfilets met braadjus en uien, een driedubbele bacon cheeseburger, een kaasomelet, gebakken okra met ketchup, een halve kilo barbecuevlees met een half wit brood, drie fajita’s, een pizza, een karton pindafudge ijs met nootjes en drie pintjes! Het was dus Brewer’s reactie bij het serveren van zijn galgenmaal – “ik heb geen honger” – die bij senator Jim Whitmire in het verkeerde keelgat is geschoten met het gekende resultaat.

Door de jaren heen zijn er trouwens enkele opmerkelijke verzoekjes gekomen als laatste maaltijd.

Wat te denken van Thomas J Grasso, de man die een 85-jarige vrouw met de kerstverlichting wurgde. Op zijn lijstje stonden oa. 48 gestoomde mosselen (twee soorten), een dubbele cheeseburger van Burger King, 6 barbecue spare ribs, twee grote milkshakes, een halve pompoentaart, aardbeien met slagroom en een blik SpaghettiO’s met ballekes. Zijn laatste woorden: “Ik heb geen SpaghettiO’s gehad, maar spaghetti. Ik wil dat de pers hiervan weet”.

Kindermoordenaar en verkrachter Robert Buell hield het vrij bescheiden bij een enkele zwarte ontpitte olijf.

En dan is er nog Phillip Workman, de man die bij een mislukte overval een politieagent doodschoot. Hij deed afstand van zijn laatste maaltijd, maar vroeg als wederdienst dat een dakloze in Nashville een vegetarische pizza zou krijgen. Hoewel de rechter dit verzoek weigerde, was het wel opvallend dat in verschillende daklozencentra in de staat de volgende dag pizza’s werden afgeleverd. Een eerbetoon aan een moordenaar zowaar.

Opvallend is trouwens dat het merendeel van de moordenaars gegrilde kip als laatste maaltijd wilt. Een enkeling wil hangt de grote jan uit door kreeft te bestellen, terwijl een minderheid afziet van hun recht op een laatste maaltijd. Je hebt ook gevangenen die de buitenwereld niets gunnen en eisen dat hun maaltijd niet bekend gemaakt wordt aan de pers. Vervelende moordenaars, type Ronald Janssens zeg maar.

1 opmerking:

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Hoi, ik zie net dat je het zelfde 'thema' behandeld hebt. Door tijdsgebrek kon ik er nu pas over schrijven: geen plagiaat!
Gr. Gerry
http://gewoonlekkergewoon.blogspot.com/2011/09/galgenmaal.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...