maandag, november 15, 2010

stEUw

Stoofpotjes en aanverwanten zijn altijd lekker. Van de week nog een geweldige everzwijnragout gegeten, en valt die zalige Gentse waterzooi van vrijdag ook niet een tikkeltje onder stoofpotje? Indien niet, ’t was toch lekker! Vanaf vandaag kun je in het kader van de ‘Week van de smaak’ 'StEUw' downloaden of bestellen bij Faro via info@metsmaak.be. In ‘stEUw wordt de geschiedenis van Europese stoofpotjes geschetst, gevolgd door recepten van drie topchefs uit België, Hongarije en Spanje.

Schrijfster Katrien Van Bouwel dook drie maanden lang in oude kookboeken, historische en archeologische onderzoeken rond eten en koken. Ze maakte een overzicht van Europese stoofpotjesgewoontes van de prehistorie tot de slowfoodtendensen. "Ik ging op zoek naar de keuken van alledag en de meest gebruikte stoofmethodes. Ik kwam terecht bij recepten met goedkope ingrediënten en brandstofverbruik maar die wel gezond zijn en waarbij de smaken heel goed bewaard bleven."

Bij fornuizenimporteur ADEK stelden drie topchefs een traditioneel en vernieuwend recept van de uitgave voor. Wouter Keersmaekers, sterrenchef van restaurant De Schone van Boskoop in Boechout, gaarde kalfswangen met bier, room en wintergroenten. Sterrenchef en muzikant Sergio Arola maakte een visstoofpotje. De Brussels-Hongaarse traiteur Valeria Teveli bereidde een stoopotje met kip en rundstoofvlees.

Stoofpotjes en winter, een gouden combinatie. Legaal down te loaden die ‘stEUw’ dus een dikke aanrader. Nu nog hopen dat Jan Becaus dit fijn staaltje woordspeling hardop mag zeggen deze avond. Ik kijk er al naar uit... 'stEUw'.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...