dinsdag, november 09, 2010

Le nouveau Gault Millau est arrivé

Hij doet het voor de 8ste keer op rij maar mooi weer die Peter Goossens, de hoogste score halen in de culinaire gids Gault Millau. Voor de duidelijkheid, de hoogst haalbare score in België is 19,5 op 20. Hier is men namelijk van mening dat in koken geen absolute perfectie mogelijk is. Een topscore van 20 op 20, zoals Sergio Herman er vorig jaar een achter zijn naam mocht schrijven, zal hier niet uitgedeeld worden. 19,5 op 20 dus, en als nieuwigheid een extra vijfde koksmuts. Wat uiteraard te interpreteren valt als een score van 20 op 20 maar zoals gezegd… doen we hier niet aan mee.

Nieuw met 18 op 20 zijn Hertog Jan (proficiat Gert en Joachim) en De Karmeliet. Chef kok Christophe Hardiquest van het Ukkelse restaurant Bon Bon - goed voor 18 op 20 - heeft de eer en het genoegen om een jaar de titel ‘Chef van het Jaar’ mee te dragen. Kwinten de Paepe, chef van het Leuvense restaurant Trente - goed voor een score van 15 op 20 - krijgt dan weer de ronkende titel ‘Jonge Vlaamse Topchef’ toegedicht.

In onze contreien (lees regio Turnhout) scoort ’t Zilte van Viki Geunes met 18 op 20 het best, met in zijn zog restaurant Waterschoot uit Rijkevorsel (16), De Cuylhoeve uit Geel (16), De Pastorie uit Lichtaart (16), De Watermolen uit Kasterlee (15), Vin Perdu uit Oud-Turnhout (14), Haute Cookure uit Oostmalle (14), Potiron uit Kasterlee (14), Kastelhof (14), De Eiken uit Oostmalle (13), Cucina Marangon uit Turnhout (13) en tot slot Savoury (12) tevens uit Turnhout.

Geen Gault Millau zonder vervelend foutje en ook dit jaar is het prijs. Zij die met veel goesting naar het Oostendse restaurant Le Sud afzakken – goed voor een mooie score van 12 op 20 – komen bedrogen uit. Het restaurant is immers al goed een jaar dicht. Meer zelfs, het Afrikaanse café Die Kaia, dat na de sluiting van Le Sud in hetzelfde pand kwam te huizen, is ondertussen ook niet meer ‘open for business’. De onfortuinlijken die deze onaangename vaststelling aan de lijven mogen ondervinden kan ik met plezier de dichtstbijzijnde frituur aanraden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

En blij dat er eindelijk een restaurant instaat waar ik al eens iets binnensteek. Ok, een pitabar, maar toch...

.s

Anoniem zei

Ik denk dat Sergio ook niet tevreden is met zo'n 20/20.
Trouwens Peter is ook niet onfeilbaar, zie blog ;-)
Hertog Jan al eens gedaan ? Die staat op mijn TO EAT lijst

greetz
onelifeliveit.skynetblogs.be

Sid Frisjes zei

Hertog Jan deze zomer gedaan. Super, echte aanrader.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...