maandag, juni 04, 2007

Risotto Fixkes Style

Onlangs een eerste receptje binnengekregen van een Belgische band (zie Smaken Verschillen) en niet direct van de eerste de beste. Stabroeks finest, Sam Valkenborgh van Fixkes, was niet te beroerd om één van zijn favoriete receptjes te delen met coolinary en dat vinden wij uiteraard geweldig. Wie een recept voor karbonaaien verwacht zal elders moeten gaan zoeken, het wordt een Vegetarische Risotto, Fixkes Style.

De ingrediëntenlijst hebben wij opgesteld en is goed voor een flinke portie risotto voor zo'n 6 personen, wat de quorn, champignons en paddenstoelenmix betreft kijk je best hoe graag je die dingen lust en pas je naargelang aan. De bereidingswijze is volledig van de hand van Sam Valkenborgh himself.

Ingrediënten:

400 gr Arborio risottorijst
circa 1 liter groentenbouillon (indien mogelijk zelfgemaakte)
2 uien of 3 sjalotten
1 glas wijn of sherry
200 gr champignons
200 gr paddenstoelenmix
quorn
basilicumblaadjes
boter
parmezaanse kaas

Bereiding:

* Wat champignons en paddestoelen in stukskes snijden,verschillende soorten door mekaar. Die efkes de pan in, zo'n diepe pan, tot ze beginnen te verkleuren, zeker niet langer. Uit de pan halen.

* Dan wat quorn-blokjes aanbakken. Duurt niet lang want die hebben niet veel nodig. Ook die weer de pan uit.

* Boter erin, wat klein gesneden ajuin. Beetje later wat witte wijn of sherry ofzo erbij en als de alcohol verdampt is de rijst erbij doen. Vanaf dan is het beetje bij beetje de bouillon toevoegen en blijven roeren. De volgende pollepel bouillon pas toevoegen als de vorige geabsorbeerd is.

* Na een minuutje of tien de champignons en de quorn erbij en voor de rest bezig blijven zoals daarvoor, bouillon toevoegen in kleine hoeveelheden en blijven roeren.

* Na een klein twintig minuten moet de rijst klaar zijn, maar dat proef je wel. Nog een flinke scheut boter erbij, vers geraspte parmesan erover, wat verse basilicum en als dat niet smaakt, dan weet ik het ook niet meer.

Als dat niet smaakt dan weten wij het bij coolinary inderdaad ook niet meer. Misschien nog snel een gouden coolinary tip meegeven: - voor een geslaagde risotto gebruik je best verse ingrediënten, kokende bouillon en een pan met zware bodem. Moesten er nog vragen zijn, vraag maar aan!

Volgend receptje in de reeks komt van Confuse the Cat... een foto van de risotto komt eraan!

10 opmerkingen:

Kaatje zei

Ik ben niet echt een Fixkes fan...maar die risotto mag er precies wezen.

natsalie zei

hmmmmmm

Sid Frisjes zei

@ kaatje: vandaar dat "Smaken verschillen" als werktitel / label
Geniaal gekozen al zeg ik het zelf!

Kaatje zei

Heel geniaal! Proficiat aan uzelf!

natsalie zei

ik moest u aan iets helpen denken, maar weet niet wat... navraag om wok te huren? naam muziekmateriaalverhuur?

Sid Frisjes zei

op stubru verdoeme...

Anoniem zei

Ik vind het raar om de rijst er beetje bij beetje bij te doen.

Sarah zei

Uitgetest en méér dan goedgekeurd! Dat is nondedoeme een lekkere risotto!!!

Wel best de rijst in het begin, als de ajuin gefruit is, er ineens helemaal bij doen (volgens mij he). Dan een glas wijn erover en laten intrekken en vanaf dan telkens een paar schepjes bouillon.

O ja en peper uit de molen heb ik er ook bij gedaan. Daar kan ik nu eenmaal niet zonder.

Sid Frisjes zei

Bovenstaande reacties zijn ook Sam Valkenborgh niet ontgaan en toegegeven, er was een fout geslopen in het gedeelte van de bereiding. Uiteraard alle rijst na het fruiten van de ui toevoegen en vervolgens mondjesmaat de bouillon. Excuses van de coolinaryredactie, chapeau voor de aandachtige lezers!

Sarah zei

Aan Sam: 't is nikske jongen, het kan de besten overkomen!

Toch merci om deze heerlijke risotto met ons te delen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...