donderdag, april 19, 2007

Zuiderse Foccacia

Ik durf tijdens de les in de avondschool wel eens de kat uit de boom te kijken of gewoon iets doen dat het best te omschrijven valt als “rondlummelen” maar de foccacia die ik gisteren gemaakt heb was echt wel lekker! Dit zuiderse broodje is poepsimpel te maken en net zoals zoveel andere dingen kan je het echt helemaal naar je hand zetten.

Je begint met het maken van een pizzadeeg dus dat receptje heb je dan ook weer. In plaats van boter gebruiken we olijfolie (of kruidenolie) om het een meer mediterrane smaak te geven.

Basisingrediënten:

* voor het deeg
- 15 gr verse gist
- 350 gr bloem
- 1 el olijfolie
- 1 tl zout
- 200 ml lauw water

* smaakmakers (naar eigen keuze)
- basilicum
- rozemarijn
- zeezout
- olijven
- knoflook
- rucola
- zongedroogde tomaten.
- pijnboompitten
- …
- olijfolie (om te besprenkelen)

Bereiding:

Los de gist op in een beetje lauw water en zet even weg. Doe de overige ingrediënten in een keukenrobot of mengschaal en zorg ervoor dat het zout niet in direct contact komt met de nog toe te voegen gist (dit komt het rijzen niet ten goede). Voeg de gist toe en kneed gedurende een 10 minuten tot een elastisch geheel. Laat het deeg onder een licht vochtige handdoek op een warme plaats een twintigtal minuten rijzen. Klop de lucht uit het deeg, voeg eventueel naar eigen keuze alvast enkele smaakmakers toe en meng deze onder het deeg. Rol het deeg uit op een ingevette ovenplaat, druk er kuiltjes in en besprenkel rijkelijk met olijfolie en smaakmakers naar keuze. (ik ging voor rozemarijn, basilicum, knoflook, zeezout en rucola). Zet de ovenplaat in een voorverwarmde oven van 200° C en wacht tot de foccacia mooi goudbruin ziet (ca. 25 minuten)

4 opmerkingen:

Kaatje zei

Yummie! Inderdaad poepsimpel... ga ik zelf eens proberen!

Sid Frisjes zei

En als ie gelukt is mag je het me weten te zeggen...

Sarah zei

Zalig! Maar dat is toch veel "prul" voor mij vrees ik :s
Ik pak wel zo'n kant en klaar deegje uit den Delhaize ;)

Ik weet het, ik weet het, da's not the real stuff maar met de beperkingen van mijn huidige keuken zal je me toch geen ongelijk gaan geven zeker he? HE? HE?!!
(denk aan mijn laatste post he! ;))

Sid Frisjes zei

Veel te veel prul hoor... ik zou je in je huidige gemoedstoestand niet eens durven tegenspreken.

Een kitchen-aid kan anders wel handig zijn om zulke dingen te maken. Staat al netjes op het keukenlijstje naast de Quooker en het Borettifornuis ...

Moest je van't weekend naar de kempen afzakken dan zal ik er ene maken!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...