maandag, april 16, 2007

S.O.S. Coolinary

Er kan wel eens iets foutlopen in de keuken, anders zouden er niet zoveel mensen naar S.O.S. Piet bellen. Suiker voor zout aanzien kan iedereen gebeuren, dat is een vergissing! Hoe sommige mensen er, met een kookboek voor zich, toch in slagen om pakweg pudding op spaghettisaus te doen lijken… ik snap het echt niet! Gisteren tijdens een uitermate gezellige babyborrel vernomen hoe iemand, ondanks uitvoerige instructies van zijn vriendin, er niet in geslaagd was om een kaassaus tot een goed einde te brengen.

Om een kaassaus te maken moet je eigenlijk direct enkele klassiekers onder de knie hebben. Je maakt eerst je roux (boter / bloem) en dat gebruik je als basis voor je bechamelsaus (klassieke bloemkoolsaus). Als het bij één van die twee al misloopt wordt het wel erg moeilijk om je kaassaus tot een goed einde te brengen. Fetakaas in plaats van geraspte kaas zou mijn inziens nog wel een leuk resultaat kunnen geven, bloemsuiker in plaats van bloem gebruiken voor je roux is jammer maar helaas onvergeeflijk.

Blanke roux bestaat voor de helft uit boter, de helft uit bloem. Smelt boter in een pan maar niet heet laten worden. De bloem toevoegen en het mengsel met een garde goed door elkaar roeren en 2 minuten laten koken. Naargelang het mengsel langer verhit wordt krijg je een blonde of zelfs een bruine roux. Slechts 2 ingrediënten en toch grandioos in de fout gaan, faut le faire!

Voor de bechamelsaus dien je enkel melk aan je roux toe te voegen en tot een gladde saus te roeren. Let wel op, als je warme roux hebt moet je koude melk toevoegen en omgekeerd, dit is essentieel voor de binding! Beetje bij beetje de melk dus toevoegen en zorg ervoor dat je saus mooi glad is voordat je nieuwe melk toevoegt. Als je 2/3 van de melk gebruikt hebt de saus eventjes zachtjes al roerend laten doorkoken. Vervolgens op dikte brengen met zoveel melk als nodig is en afkruiden met pezo. Bechamelsaus wordt vaak gebruikt als basis voor andere sauzen zoals bijvoorbeeld de kaassaus (Mornaysaus) waarbij we geraspte kaas aan de bechamelsaus gaan toevoegen. Naargelang het gerecht, waar men de saus bij serveert kan de helft van de melk vervangen worden door bouillon.

Beste J-Magic, wat hebben we nu geleerd?

2 opmerkingen:

joris zei

Dat ik met veel liefde elke dag eten maak voor mijn lief en dat, als er dan eens iets mis gaat, ze het graag aan de grote klok hangt op feestjes! :-)

Sid Frisjes zei

Ik zou dan ook nog weigeren eten voor haar te maken, al is dat ook weer geen straf :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...