vrijdag, december 08, 2006

Smaken proeven!

Ik heb een probleem. Erover praten is de eerste stap naar een oplossing dus bij deze. Tijdens de avondschool kan ik het niet laten om van vanalles en nog wat te proeven. Uiteraard hou ik me dan aan de schoolregels en zal ik steeds een propere lepel/vork pakken als ik in iemands sauspot of soep te lijf ga maar het is erger. Bijna geen enkel ingrediënt blijkt veilig te zijn als ik in de keuken rondloop, als we ze niet nodig hebben staan ze uitdagend in de voorraadkast te lonken.

Chocoladecallets of chocoladedruppels zijn slachtoffer numero uno, maar rozijnen, noten, pijnboompitten en gisteren ook peperkoek vinden makkelijk hun weg naar mijn binnenkant. Mogen het ook groentjes zijn? Tuurlijk, gesnipperde ui, prei, paprika, tomaat, chanterellen en zelfs rauwe aardappel, ze moeten eraan geloven. Fijngesneden ham, gebakken spekjes, croûtons voor in de soep, garnalen, gemalen kaas en ja, ook stukjes van de bouillonblokjes wil ik geproefd hebben. Met de nadruk op proeven trouwens, zodat het niet lijkt alsof ik een ingrediëntenverslindende eetmachine ben. Kookles, ’t is plezant!


Gisteren hebben we trouwens volgende menu gemaakt: Oost-Vlaamse Uiensoep, varkensribbetjes en Lierse Vlaaikes. De winter laat misschien nog even op zich wachten maar het receptje van die lekkere en oersimpele wintersoep wil ik je toch niet onthouden.

Ingrediënten:

0.75 kg ui
3 à 4 prei stengel (wit)
1liter blanke fond / 1 liter kippenbouillon (potjes en pakjes will do)
200 gr aardappelen
boter
pezo
300 gr. gerookte spekjes
gemalen kaas

Bereiding:

De grofgesneden ui en prei laten fruiten tot de ui goudgeel ziet. Bevochtigen met de fond en bouillon, de aardappel toevoegen een een half uur laten doorkoken op een zacht vuurtje. Ondertussen kan je de spekjes al bakken. De soep mixen. Indien de soep te dik is eventueel wat bouillon toevoegen en bijkruiden met peper en zout. De spekjes aan de soep toevoegen en serveren met een beetje gemalen kaas.

3 opmerkingen:

Sarah zei

hmmmm... bouillonblokjes... kan ik ook niet afblijven!

ook niet van tomatenpuree. njammie.

Anoniem zei

eekes

Anoniem zei

Hi, i was looking over your blog and didn't
quite find what I was looking for. I'm looking for
different ways to earn money... I did find this though...
a place where you can make some nice extra cash secret shopping.
I made over $900 last month having fun!
make extra money now

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...